Warmtepomp

Bij ons kan je ook terecht voor het plaatsen van warmtepompen.

Wij zijn een RESCert-gecertificeerd installateur van warmtepompen.

Een warmtepomp is de beste keuze wanneer u lagere verwarmingskosten wilt combineren met een milieuvriendelijke warmteproductie.

Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een warmtebron (buitenlucht), twee warmtewisselaars (één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven) en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is nodig om de warmtepomp aan te drijven.

Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht op een bepaalde temperatuur en verhoogt de temperatuur via een compressor die hij dan vervolgens afgeeft aan het verwarmingscircuit van uw woning (lage temperatuursradiatoren en/of vloerverwarming). De warmtepomp maakt hiervoor gebruik van een koelvloeistof die als medium dient om de warmte te transporteren.

Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld bodemwater of lucht, om ze daarna af te geven in huis.

Voordelen:

Energiezuinig
Een goed ontworpen en deskundig geïnstaleerde warmtepomp verbruikt minder energie dan een klassiek verwarmingssystemen op fossiele brandstof. De enige voorwaarde is dat de woning voldoende geïsoleerd moet zijn.

Kleinere ecologische voetafdruk
Een warmtepomp stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel. Bij gebruik van groene stroom kan je met een warmtepomp zelf zonder enige CO2-emissie in de volledige warmtebehoefte van je woning voorzien.

Rendement 1 € betalen = 4 € warmte
De warmtepomp onttrekt minstens 3/4 van haar energie uit de natuur. Het overige deel (1/4) is elektrische energie. Elke Euro aan verbruikte elektriciteit levert 4 Euro aan warmte op.

Quasi onderhoudsvrij
Je leest het goed: een warmtepomp is bijna zo goed als onderhoudsvrij.

Schoorsteen overbodig
Hierdoor spaar je kostbare ruimte uit in je woning

Nadelen:

Trage opwarming
Het nadeel van het verwarmen op een lage temperatuur is dat dit trager opwarmt dan een systeem met radiatoren.

 1. Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?
  Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een warmtebron (buitenlucht), twee warmtewisselaars (één om warmte op te nemen en één om warmte af te geven) en een relatief kleine hoeveelheid elektrische energie. Deze is nodig om de warmtepomp aan te drijven.Een lucht/water warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht op een bepaalde temperatuur en verhoogt de temperatuur via een compressor die hij dan vervolgens afgeeft aan het verwarmingscircuit van uw woning (lage temperatuursradiatoren en/of vloerverwarming). De warmtepomp maakt hiervoor gebruik van een koelvloeistof die als medium dient om de warmte te transporteren.Een warmtepomp is in feite een omgekeerde koelkast. In een koelkast wordt warmte onttrokken aan de binnenkant van de koelkast, waardoor de temperatuur daalt in de koelkast. Het apparaat geeft de warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Dat is ook te voelen aan de achterkant als de koelkast aanstaat. Als aandrijving voor verwarming in huis doet een warmtepomp ongeveer hetzelfde, alleen onttrekt het systeem dan warmte aan bijvoorbeeld bodemwater of lucht.
 2. Werkt een warmtepomp ook in de winter?
  Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt is deze nog steeds voorzien van energie. Lucht van -10°C is relatief koud maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het gemakkelijk haar energie (warmte) afstaan. Warmtepompen geven nog ongeveer 75% van hun vermogen bij -10°C en werken zelfs tot – 20°C. Indien de werking van de warmtepomp toch niet voldoende is om de gevraagde warmte te bekomen kan een verwarmingsketel of een elektrische noodweerstand bijspringen.
 3. Heb ik met een warmtepomp voldoende om mijn woning te verwarmen?
  Het is mogelijk om voor de verwarming van uw woning enkel gebruik te maken van een warmtepomp. We noemen dit een stand-alone oplossing. Deze oplossing is het meest geschikt voor nieuwbouw of grote renovaties met een lagere energiebehoefte.
 4. Kan ik met een warmtepomp ook mijn warm water verwarmen?
  Dit kan wanneer u uw warmtepomp gaat combineren met een warm water boiler. Deze warm water boiler kan dan nog gecombineerd worden met zonnepanelen. Daarnaast kan u ook kiezen voor een warmtepompboiler. Deze staat onafhankelijk van de warmtepomp, maar verwarmt eveneens zeer zuinig en milieuvriendelijk het sanitair water.
 5. Kan een warmtepomp aangesloten worden op mijn bestaande verwarmingssysteem?
  De lucht/water warmtepompen zijn zeer geschikt voor toepassingen in bestaande woningen. Er zijn namelijk geen ingrijpende aanpassingen voor nodig. Maar uiteraard kunnen lucht/water warmtepompen ook in nieuwbouw een uitstekende oplossing zijn! Bovendien kunnen de meeste warmtepompen aangesloten worden op alle merken ketels en alle types energie (gas, propaan, mazout, …).
 6. Zijn warmtepompen beter dan andere vormen van verwarming?
  Warmtepompen bieden vele voordelen ten opzichte van andere vormen van verwarming. Ten eerste zijn ze goedkoper in gebruik en geven tot 3 keer meer warmte dan waar je voor betaalt. Ze zijn veilig en zeer gebruiksvriendelijk. En bovenal vervuilen ze onze atmosfeer niet en gebruiken ze geen schadelijke koelmiddelen.
 7. Kunnen warmtepompen ook koelen?
  Ja, de meeste warmtepompen kunnen in de warme zomermaanden ook voor koeling zorgen. Met een lucht/water warmtepomp spreken we van actieve koeling waarbij de warmte met een minimum aan energie uit de woning wordt gehaald via vloerverwarming of ventiloconvectoren. Dit gebeurt door het werkingsproces van de warmtepomp gewoon om te keren. Bovendien biedt koelen met een warmtepomp meer comfort dan koelen met een airco aangezien je geen tocht of luchtverplaatsing hebt die veel mensen bij airco ervaren.
 8. Maken warmtepompen veel geluid?
  Nee, warmtepompen zijn ontworpen om stil te zijn, met een zo laag mogelijk geluidsniveau. In geval van geluidsoverlast is veelal sprake van een installatie die niet volgens voorschrift heeft plaatsgevonden.
 9. Hoe lang gaat een warmtepomp mee?
  De levensduur van een warmtepomp hangt af van de warmte-uren. Warmtepompen gaan ongeveer 30.000 warmte-uren mee, hetgeen overeenkomt met een levensduur van 15 tot 20 jaar.
 10. Wat maakt een warmtepomp financieel voordeliger?
  Eerst en vooral maakt u gebruik van een gratis warmtebron, namelijk de buitenlucht, om uw woning te verwarmen. Hierdoor ben je meer onafhankelijk van fossiele brandstoffen zoals gas of elektriciteit, die beide betalende energiebronnen zijn.Een warmtepomp produceert tot wel 3 keer meer energie dan de elektriciteit dat het opneemt. Wat een belangrijke besparing betekent.

Bron: bulex.be

Een defect of onderhoud?

Ons team van vakmensen staat voor je klaar!

Je hebt een defect, je wenst een onderhoud van je verwarmingsketel, je gaat renoveren of bouwen…