Nuttige weetjes
Verwarming
De zomer is voorbij: dit moet je weten als je de verwarming weer opzet
De herfst laat zich stilaan voelen: het begint ’s ochtends al ferm koud te worden. Tijd om de verwarming weer aan te zetten. Maar moet je dan eerst je verwarming ontluchten en hoe zit het met het onderhoud van je stookolieketel? Dit moet je weten wanneer je je centrale verwarming of kachel voor het eerst sinds maanden weer gebruikt.
Als een radiator, of een deel daarvan, koud blijft, moet je hem ontluchten. Maar je merkt het ook aan borrelend of andere vervelende geluiden in de leidingen. Of je nu met gas of stookolie verwarmt, dat doet er niet toe: er kan altijd lucht in de radiatoren komen. Vaak merk je het eerst op de bovenste verdieping. Dat is logisch, want lucht zoekt altijd het hoogste punt.
Hoe komt die lucht eigenlijk in de radiator?
Je verwarmingssysteem is waterdicht, maar niet luchtdicht. Het is gewoonweg niet doenbaar om dat volledig luchtdicht te maken. Het is dus zeker niet jouw fout als er lucht in de radiatoren komt. Zelfs als ze nieuw zijn, komt er lucht in.
Hoe kun je zelf je radiatoren ontluchten?
Radiatoren ontluchten is niet zo heel moeilijk, als je maar weet hoe je moet beginnen. Zet eerst alle radiatoren aan en zorg dat de ketel aanslaat. Op deze manier worden het water en de lucht in de leidingen en radiatoren verwarmd. Zet de thermostaat daarna op de laagste stand en zet de installatie uit door de stekker uit het stopcontact te trekken. Wanneer je de installatie uitzet wordt het water, en dus ook de lucht, niet meer rondgepompt. Je kunt nu de radiatoren ontluchten met een speciaal sleuteltje. Je moet er wel vanuit gaan dat door de verwarming de lucht onder druk staat, en dat er samen met de overtollige lucht (vies!) water uit de radiator kan komen. Zorg daarom dat je eventuele vloerbedekking goed beschermt en een opvangbakje en een grote handdoek bij de hand hebt. Wanneer er geen lucht meer uit de radiator komt, kun je deze met het sleuteltje weer dichtdraaien.
Moet je dan geen water bijvullen?
Inderdaad. Zet eerst je centrale verwarming weer aan. Kijk nu op de drukmeter om te zien hoeveel druk er op de leidingen staat. Wanneer deze onder de 1,5 bar druk komt, is het nodig om de centrale verwarming te gaan bijvullen. Een sticker op je ketel zal je zeggen hoe je dat juist moet doen.”
Hoe vaak moet je ontluchten?
Daarover valt absoluut niets te zeggen. Een jaarlijkse controle kan nooit kwaad maar wordt nergens aangeraden
Moet ik tijdens de zomer de radiator helemaal dichtdraaien?
Dat is nergens voor nodig. Jouw thermostaat regelt de temperatuur. Maar anderzijds: het kan nooit kwaad om eenmaal per jaar aan de knop te draaien om het vastroesten te voorkomen.
Wat kan de goede werking van de radiator nog hinderen?
Tijdens de zomer gebruiken we de radiator om van alles op te leggen. Hierdoor heeft de radiator nu minder ruimte om warmte af te geven.”
Mogelijk heeft je ketel een zomer- en een winterstand. Schakel dan nu om naar de winterstand zodat je niet alleen het water voor je keuken en badkamer opwarmt, maar ook je radiatoren.
Hoe weet ik wanneer mijn ketel aan vervanging toe is?
Een ketel gaat gemiddeld 25 jaar mee. Maar wij raden aan om al sneller een nieuwe te kopen, aangezien deze tot 40 procent zuiniger in verbruik zijn. Eigenlijk geeft alleen de leeftijd aan wanneer het tijd is een nieuwe te kopen. Verder zijn er geen signalen. De kleur van de rook die uit je schouw komt, zegt niets over de toestand van je ketel.
Hoe vaak moet ik de ketel laten controleren?
In Vlaanderen moet dat jaarlijks.
Hoe vaak moet ik mijn tank laten controleren?
Bovengrondse tanks moesten voor 2009 allemaal zijn gecontroleerd; een herhalingscontrole is niet verplicht. Ondergrondse tanks van minder dan 5.000 kilogram moeten om de vijf jaar gecontroleerd worden. Grotere (maar die zijn echt zeldzaam) moeten vaker gecontroleerd.
Klopt het dat je antivries in je mazouttank moet doen?
Een mazouttank die buiten staat, is vaak niet bestand tegen vriestemperaturen. De stookolie in de tank kan bevriezen. Veel leveranciers zijn hiervan op de hoogte en verdelen daarom mazout die bestand is tegen temperaturen tot -20 graden. Als je mazouttank niet bestand is tegen de kou kan je 1l antivries per 1.000 l stookolie toevoegen.
Hoe vaak moet ik mijn ketel laten controleren?
Dat moet om de twee jaar gebeuren in Vlaanderen.
Ik verwarm met een warmtepomp. Moet ik die ook in winterstand zetten?
Bij een warmtepomp gaat alles automatisch. Het systeem doet alles zelf. Het is ook niet zo dat het maanden heeft plat gelegen, je warmtepomp gaf je heel de zomer ook warm water.
Moet de vloerverwarming ook ontlucht worden?
Nee. Jouw vloerverwarming is een perfect gesloten systeem, waar geen lucht in kan komen. Dus is ontluchten ook niet nodig.
Om in orde te zijn met je brandverzekering, moet je je schoorsteen jaarlijks laten reinigen wanneer je stookt met steenkool, stookolie of een open haard. Wie stookt met gas, moet om de twee jaar zijn schoorsteen laten reinigen. Na de reiniging krijg je een attest dat je kan voorleggen wanneer de verzekeraar erom zou vragen.
Waarom moet ik de schoorsteen laten reinigen?
Een slecht onderhouden schoorsteen kan leiden tot CO-vergiftiging en schouwbrand. Dat gebeurt doordat de schoorsteen dichtslipt. Maar ook omdat er bijen- of vogelnesten kunnen in zitten.
Hoe duur is het en hoe lang duurt het?
Het kost gemiddeld 75 euro per schouw; voor een tweede is er een korting. De prijzen lopen op wanneer er een vogelnest in je schouw zit. Een reiniging duurt drie kwartier. Je bent dan het best ook thuis, want we willen het gevallen roet ook opkuisen. Alleen wanneer het sneeuwt mag de schoorsteenreiniger niet op het dak.
Als ik niet meer weet wanneer de schouw het laatste is gereinigd, hoe weet ik dan of reiniging nodig is?
De geur zal het je vertellen. Als je vindt dat je huis plots vreemd ruikt en je weet niet hoe het komt, dan is het je schoorsteen, die laat weten: reinig mij. Bij een openhaard is het makkelijker: als die niet goed meer “trekt”, zit de schoorsteen dicht.
Filters/vuilafscheiders voor de behandeling van cv-water
Jouw cv-water raakt snel vervuilt en zit dan vol kleine vuildeeltjes. Hierdoor kan je cv-installatie ernstig beschadigd worden.
Daarom is het een aangewezen om je installatie te voorzien van goede filter of vuilafscheider.
Dat is een soort magneet* die zowel magnetisch als niet-magnetisch vuil aantrekt en verwijdert.
Voordelen
Het verwijdert heel kleine vuildeeltjes
Je kunt het vuil verwijderen in seconden terwijl de installatie blijft werken
Het is geschikt voor elk type centrale verwarmingsinstallatie.
(*) Als u een hartapparaat draagt, moet je, net zoals bij andere magnetische producten, altijd extra voorzichtig zijn bij het hanteren van dit soort filters.
Ieder huis beschikt over een verwarmingssysteem. Het is zo evident, dat we er niet bij stil staan. Toch is het niet altijd duidelijk hoe dit in zijn werk gaat.De gewone centrale verwarming vormt de ideale basis om het verwarmingsprincipe uit te leggen.Wanneer we spreken over centrale verwarming, spreken we over een verwarmingssysteem waar warmte centraal wordt opgewekt door een ketel en in de ruimtes wordt afgegeven via radiatoren en/of vloerverwarming.
Water wordt warmte
Om een verwarmingscircuit tot stand te brengen heeft u vier elementen nodig: een medium dat verwarmd wordt, een warmteopwekker, een distributiesysteem en een warmteverdeler. Samen vormen deze elementen een gesloten verwarmingscircuit en zorgen ze voor een aangename warmte in uw woning.
- 1. Water: een ideaal medium
Wanneer u warmte wilt overbrengen naar verschillende ruimtes heeft u een medium nodig dat de opgewekte warmte zal vervoeren. Bij centrale verwarming is dit medium water.
- 2. Ketel als warmteopwekker
Om dit water op te warmen heeft u een warmteopwekker nodig. Bij centrale verwarming is dit een verwarmingsketel, bijvoorbeeld een condensatieketel op gas. De ketel zal het water opwarmen tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de vraag.
- 3. Een distributiesysteem van buizen
Via een netwerk aan buizen wordt het verwarmde water naar de radiatoren en/of vloerverwarming gebracht. Dit netwerk bestaat uit twee buizen. De ene zal het warme water naar de radiator en/of vloerverwarming brengen, de andere zal het afgekoelde water terugbrengen naar de ketel waar het opnieuw zal opgewarmd worden tot de gewenste temperatuur in de ruimte is bekomen.
- 4. Radiatoren en/of vloerverwarming verdelen de warmte
Van zodra het warme water door de radiator en/of vloerverwarming stroomt, zal deze de lucht in de ruimte opwarmen. De warme lucht zal hierdoor stijgen naar het plafond, waardoor de afgekoelde lucht afzakt naar de grond. Op die manier ontstaat een luchtstroom die garant staat voor een aangenaam gevoel van comfort in het vertrek.
Andere verwarmingsystemen
Naast de centrale verwarming bestaan er vandaag nog verschillende andere verwarmingsystemen. Denk hierbij aan systemen die werken met hernieuwbare energieën zoals warmtepompen en zonneboilers. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe, maar zijn de componenten van het systeem verschillend.
Herstelling & onderhoud
Onderhoud van mijn verwarmingsketel?
Een goed onderhouden ketel behoudt zijn rendement, verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur. Redenen genoeg dus om er aandacht aan te besteden!
In Vlaanderen bent u verplicht om uw ketel te laten onderhouden.
Dit geldt voor alle centrale stooktoestellen die gebruikt worden voor verwarming en/of de aanmaak van sanitair warm water, zowel op gas, stookolie, als vaste brandstof:
- Het onderhoud moet bij wet gebeuren door een erkend vakman.
- De beste periode om je ketel te laten kuisen is tussen maart en oktober!
In de lente- en zomermaanden is het gewoonlijk iets rustiger!
Profiteer van deze periode om uw ketel in topvorm te krijgen, dan komt u in de winter niet voor verrassingen te staan. - Dit wordt er gedaan:
- een rookgasanalyse
- het ontstoffen van het toestel
- het verwijderen van lucht uit de leidingen
- het reinigen van de brander en van de platenwisselaar
- het controleren van de gasaansluitingen en de waterdruk
- bij toestellen met een aansluiting op een schoorsteen: het controleren van de trekkracht van de schoorsteen, om zo te controleren of het toestel nog naar behoren werkt.
- Na het onderhoud krijgt u van ons een reinigings- en een verbrandingsattest.
Hou dit zorgvuldig bij, dit hebt u nodig voor uw verzekering.
Opgelet!
Bent u huurder?
Dan moet u zorgen voor de periodieke onderhoudsbeurt. Bezorg een duplicaat van de attesten aan de eigenaar.
-
Wat kun je zelf controleren bij een storing?
- Is er nog genoeg mazout in uw stookolietank?
- Staat de kamerthermostaat hoog genoeg?
- Zit er voldoende druk op je water?
- Is de elektriciteitstoevoer uitgevallen?
- Is er een zekering gesprongen?
- Is de batterij kamerthermostaat leeg of defect?
Vermijd een panne en vevang tijdig uw ketel.
Is uw ketel ouder dan 15jaar? Vervang je verwarming nu en bespaar op uw energiefactuur!
Over ons
Renovatie van jouw oude stookplaats?
Aarzel niet langer!!
Doe een beroep op onze know-how, op gebied van aanpassing van bestaande stookplaatsen en van de nieuwe mogelijkheden, die de dag van vandaag bestaan, om een uiterst zuinige en efficiënte installatie te bekomen!
Spring eens binnen en vraag raad aan ons ervaren personeel, dat je graag zal helpen bij het kiezen van een oplossing die past bij jouw noden en budget, en je bij zal staan in het doolhof van merken en types.
Woning
Is je woning toe aan een nieuwe ketel?
Nieuwe modellen van stooktoestellen op gas of stookolie hebben een beter rendement en zijn dus energiezuiniger. Of het nuttig is om uw oude ketel te vervangen door een moderne, zuinige cv-ketel hangt af van uw huidige installatie en van uw verbruik. Ook speelt uw warmwatertoestel een niet te verwaarlozen rol.
Kiest u voor een nieuw centraal stooktoestel? Kies dan een toestel dat aangepast is aan de grootte van uw woning. Een te zware installatie heeft immers geen zin, aangezien die zorgt voor rendementsverliezen.
De absolute kampioen in energiezuinig verwarmen is de condensatieketel.
- recupereert de warmte uit de verbrandingsgassen en uit de waterdamp van het verbrandingsproces, die bij een klassieke hoogrendementsketel langs de schoorsteen verloren gaat, en gebruikt die opnieuw voor de verwarming van uw woning en het sanitaire warme water
- beperkt zo het energieverlies
- levert zo een besparing van 6 à 10 % extra op uw verbruik en dus ook op uw energiefactuur
- betaalt zich snel terug dankzij het lager brandstofverbruik.
- De verbrandingslucht wordt rechtstreeks van buiten aangevoerd (bijvoorbeeld via een concentrisch afvoerkanaal)
- Het risico op CO-vergiftiging is zo uitgesloten
- Er is geen toevoeropening nodig in het stooklokaal voor de aanvoer van verbrandingslucht waardoor warmteverliezen beperkt worden en ook het comfort stijgt.
Sinds 26 september 2016 is de zogenaamde EcoDesign-richtlijn van kracht.
Dit houdt in dat fabrikanten enkel zeer energiezuinige toestellen op de markt mogen brengen en de energieprestatie verplicht moeten weergeven op het energielabel. Dit energielabel rangschikt de toestellen van zeer zuinig (klasse A) tot energiegulzig (klasse G).
Voordat EcoDesign van toepassing was, werden andere labels toegekend om de energieprestatie van het toestel te weergeven:
- Op aardgas
- HR+-label voor een hoogrendementsketel
- HR-TOP-label voor een condensatieketel.
- Op stookolie
- Optimaz-label voor een hoogredementsketel
- Optimaz-elite-label voor een condensatieketel.
Wanneer u investeert in een energiezuinige woning, dan komt u in aanmerking voor een heel aantal premies en subsidies van verschillende overheden.
Premies van de Vlaamse overheid
Korting op onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning
Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt met een laag e-peil, kan hiervoor een korting op de onroerende voorheffing krijgen.
Renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie is een financiële tegemoetkoming voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Onder andere de vervanging van glas en schrijnwerk in een woning en het plaatsen van een zonneboiler zijn werken die in aanmerking komen voor de premie. Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet.
Verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van uw ramen, het aanbrengen van gevel-isolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel zijn werken die in aanmerking komen. Bekijk goed de voorwaarden.
Premies van uw netbeheerder
De Vlaamse elektriciteitsdistributienetbeheerders zijn verplicht om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.
Waarvoor kan u subsidies krijgen van uw netbeheerder als u werken uitvoert in een bestaande woning?
Voor beschermde afnemers is er bovendien een premie van 800 euro bij de vervanging van een oude verwarmingsketel.
Wie een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning met een laag E-peil bouwt, krijgt een premie van de netbeheerder.
Premies van gemeente of provincie
Ook uw gemeente en uw provincie geven een aantal premies voor energiebesparende maatregelen. Via de subsidiemodule op energiesparen.be kan u opzoeken welke premies u kan krijgen van uw gemeente of provincie.