Soorten

Je woning verwarmen met aardgas is beter voor het milieu en het klimaat. Kiezen voor groene warmte, zoals verwarmen met een warmtepomp of warmtenet, is veruit de ‘duurzaamste’ oplossing, zowel wat de luchtkwaliteit aangaat, als op het vlak van energie-efficiëntie.

Warmtepomp

Een warmtepomp haalt zijn warmte van buiten naar binnen via water, de lucht of uit de grond.
Een warmtepomp haalt zijn energie dus voornamelijk uit de natuur. En deze aardwarmte kan gebruikt worden voor het verwarmen van water als ook het verwarmen van uw woning.

Er zijn vershillende types warmtepompen. De keuze hiervan moet steeds bekeken worden van situatie tot situatie.

Grond- of waterwarmtepomp heeft het hoogste rendement en is daarmee de meest duurzame keuze. Maar deze warmtepomp is behoorlijk duur en installatie is in niet- nieuwbouwsituaties vaak te ingewikkeld/ingrijpend.

Lucht-Lucht warmtepomp is een heel toegankelijk type warmtepomp. Deze werkt in principe hetzelfde als een airconditioning: de warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht en blaast deze naar binnen. Hoewel het rendement van lucht-lucht warmtepompen lager ligt dan die van reguliere warmtepompen, zijn ze goedkoper en makkelijker te installeren. Een lucht-lucht warmtepomp is daarom een zeer duurzame (aanvullende) warmtebron als je in een ouder huis woont en een relatief nieuwe CV/HR ketel hebt.

Warmtenet

Het gebruik van een warmtenet kan je vergelijken met een soort cv-ketel, maar die verspreid is over een hele gemeente, stad, wijk of gebied. De bron van een warmtenet komt van een warmtecentrale of de industrie die veel warmte produceert en restwarmte geeft. Via ondergrondse leidingen wordt deze warmte verdeeld naar de aangekoppelde woningen aangesloten op het warmtenet. Een warmtenet is niet voor iedere woning haalbaar en is een werk van lange adem om te voltooien.

Zonneboiler

Een zonneboiler haalt warmte uit de zon. En bestaat uit een collector en een voorraadvat.
De collector ziet er van ver uit als een zonnepaneel maar is eigenlijk een plaat met buizen waar een speciale vloeistof doorloopt. Deze vloeistof wordt opgewarmd door de zon en geeft deze warmte via een warmtewisselaar af in het vooraadvat. Met een zonneboiler bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik.

  • Tot 50 % zuiniger dan de gewone boiler
  • Onafhankelijk van het elektriciteitsnet
  • Compatibel met bestaande verwarmingsbron
  • Grote plaatsingsvrijheid van je zonnecollector

Vloerverwarming

Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier om je huis te verwarmen op lage temperatuur. Dit verwarmt de ruimtes namelijk met een zeer gelijkmatig verspreiding. Dit is niet alleen erg aangenaam maar bespaard je ook heel wat energie. Maar niet dit vergt voor een renovatie wel een zeer grondig verbouwing en investering.

Heb je al vloerverwarming? Dan kan het interessant zijn om de pomp van je vloerverwarmingssysteem eens te bekijken. De oudere vloerverwarmingsverdelers bevatten namelijk nog een ouderwets D-energielabel pomp. Het kan daarom slim zijn om deze vloerverwarmingspomp te vervangen door een nieuwe duurzamere versie met een A-label.

Een andere manier om energie te besparen is door warmte sneller door de ruimte te verspreiden, met behulp van een radiatorventilator. De ventilatoren helpen de warmte sneller te verspreiden in de ruimte waardoor je installatie minder zal gaan verbruiken.

Isoleren

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, isoleren blijft ongeacht je manier van verwarmen een van de belangrijkste manieren om duurzamer te verwarmen. Isoleren kan erg duur zijn, maar je bespaart er uiteindelijk ook heel veel geld mee.

Isolatie blijft een randvoorwaarde voor andere duurzame oplossingen. Als je van gas af wilt en een warmtepomp wilt door middel van een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerde woning nodig. Je huis is anders niet op temperatuur te krijgen en te houden.

Terug naar overzicht

Een defect of onderhoud?

Ons team van vakmensen staat voor je klaar!

Je hebt een defect, je wenst een onderhoud van je verwarmingsketel, je gaat renoveren of bouwen…

Contacteer ons