Ecostand in plaats van comfortstand

Voor het comfort wordt de cv-ketel vaak ingesteld om de comfortstand. Deze stand houdt de warmtewisselaar warm, om op ieder moment snel warm water te kunnen leveren. Je kan dus energie en geld besparen door deze in eco stand in te stellen. Meestal is dit een simpele toets handeling via het display van de ketel. Deze kan je zeker terugvinden in de gebruikershandleiding die wordt meegeleverd of je kan dit vragen aan ons.

Met de ecostand duurt het na een nachtje slapen, langer voordat je het warm water heet wordt. Er zal bijgevolg wat meer water weg vloeien. Maar voor het milieu en de portemonne is dit veel beter dan het extra gasverbruik in de comfortstand.

Besparen op warm water

Ongeveer een vijfde van gasverbruik wordt gebruikt voor warm water. En jezelf wassen verbruikt hiervan het grootste deel.

  1. Neem een douche in plaats van een bad. Douchen is nog steeds een stuk energiezuiniger dan een bad
  2. Douche niet te lang. Als je uw douchetijd beperkt tot slechts 5 minuten in plaats van de gemiddelde 9 minuten, bespaar je een hoop gas en water.
  3. Gebruikt een waterbesparende douchekop. Die laat minder water door per minuut.

Ik adviseer je om een kop te kiezen van maximaal 7 liter per mintuur. Hiervan zal je geen minder comfort ervaren bij het nemen van een douche maar je zal wel flink besparen.

Besparen met je thermostaat

Je kan heel wat besparen op verwarming door je thermostaat enkele graden te verlagen.
En zet je thermostaat enkel op als het echt nodig is. Dit zal een besparing van honderden euro’s per jaar opleveren. Vooral als je in een niet zo goed geïsoleerde huis woont maakt dit echt een verschil.
De meest hedendaags thermostaten kan je tot op de minuut regelen naar jouw noden.
En als je onderstaande tips erbij neemt bij het instellen helpen we je het maximale te besparen.

  1. Kies ervoor om de thermostaat een graadje lager in te stellen dan de comfort temperatuur dat je normaal gewend bent. En trek af en toe een extra trui aan. 1 graadje minder kan al een besparing van 7% opleveren.
  2. Verlaag je thermostaat als je niet thuis bent naar 16°C. Je kan dit regelen met een klokthermostaat of slimme thermostaat.
  3. Verlaag de temperatuur ’s nachts. Als je slaapt heb je geen verwarming nodig in de leefruimtes. De aangeraden nacht temperatuur is 16°C. Maar als je vloerverwarming of wand verwarming bezit. Dan raden we aan niet lager dan 18°C te gaan. Daar dit niet zo snel terug op temperatuur geraakt als radiatoren.
  4. Verlaag je thermostaat al een uur voor je vertrekt of gaat slapen. Dit heeft natuurlijk geen zin als je kamer nog niet op temperatuur is.
  5. Gebruik een modulerende thermostaat. Dit zijn intelligente thermostaten die zodanig communiceren met de HR-ketel dat de ketel al remt met verwarmen als hij bijna om temperatuur is.
  6. Verlaag je temperatuur niet te veel! Want anders verbruik je weer te veel energie om de woning terug op temperatuur te krijgen.

Kies voor thermostatische kranen op uw radiatoren

Je thermostaat staal maar in één ruimte, meestal zal dit de woonkamer zijn. Deze stuurt de totale verwarmingsinstallatie aan. Met thermostatische kranen op de radiatoren kan je ook de overige ruimtes nauwkeurig in temperatuur regelen.

Met een thermostaatkraan meet de temperatuur in de ruimte. Is deze lager dan de ingestelde temperatuur, dan verhoogt de kraan de toevoer van warm water in de radiatoren tot de gewenste temperatuur is bereikt. Een richtlijn:

  • 19-21°C in de woonkamer
  • 15-16°C in de slaapkamers
  • 23-24°C in de badkamer

Verlucht je huis op tijd

Droge lucht is veel sneller op te warmen dan vochtige lucht. Het kan dus belangerijk zijn de je uw ruimtes voldoende ventileerd. In nieuwbouwwoningen zit er verplicht een heel goed ventilatiesysteem, maar bij de oudere woningen moet je hier zelf voor zorgen. De eenvoudigste manier van ventileren is het open zetten van ramen en deuren. Een half uurtje per dag volstaat.

Issoleren

We kunnen het niet vaak genoeg herhalen. Isoleren blijft ongeacht je manier van verwarmen een van de belangrijkste manieren om duurzamer te verwarmen. Isoleren kan erg duur zijn, maar je bespaart er uiteindelijk ook heel veel geld mee. Isolatie blijft een randvoorwaarde voor andere duurzame oplossingen. Als je ooit van gas af wilt en je woning wilt verwarmen door middel van een warmtepomp heb je eerst een goed geïsoleerd woning nodig. Je huis is anders niet op temperatuur te krijgen en te houden.

Goede verspreiding van de warmte

Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier om je huis te verwarmen op lage temperatuur. Dit verwarmt de ruimtes namelijk met een zeer gelijkmatig verspreiding. Dit is niet alleen erg aangenaam maar bespaard je ook heel wat energie. Maar dit vergt voor een renovatie wel een zeer grondig verbouwing en investering.

Heb je al vloerverwarming? Dan kan het interessant zijn om de pomp van je vloerverwarmingssysteem eens te bekijken. De oudere vloerverwarmingsverdelers bevatten namelijk nog een ouderwets D-energielabel pomp. Het kan daarom slim zijn om deze vloerverwarmingspomp te vervangen door een nieuwe duurzamere versie met een A-label.

Een andere manier om energie te besparen is door warmte sneller door de ruimte te verspreiden, met behulp van een radiatorventialtor.

Terug naar overzicht