De lucht/lucht-warmtepomp gebruikt de buitenlucht als bron van energie en blaast warme of koude lucht in de ruimte. Het werkingsprincipe is vergelijkbaar met dat van een lucht/water-warmtepomp, met als belangrijkste verschil dat de warmte- of koude afgifte plaatsvindt via lucht. Dit gebeurt door middel van binnenunits die aan de muur of in het plafond zijn geplaatst.
Een groot voordeel van de lucht/lucht-warmtepomp is dat deze perfect geschikt is om je woning in de zomer aangenaam te koelen.
De lucht/water-warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als bron van energie. De buitenunit onttrekt warmte aan de lucht en verwarmt hiermee het koelmiddel in de warmtepomp, dat vervolgens als transportmiddel voor de warmte dient. Via een warmtewisselaar wordt de warmte overgedragen aan water, dat gebruikt kan worden om ventiloconvectoren of vloerverwarming in je woning te verwarmen. Zo geniet je van een comfortabel warme woning.
In de zomer kan de lucht/water-warmtepomp, als je systeem daarop is voorzien, lichte verkoeling bieden via passieve koeling.
De geothermische warmtepomp gebruikt de bodem en meer bepaald e warmte of het grondwater als bron van energie. Een gesloten leidingcircuit wordt ondergronds aangelegd, waarin water circuleert dat de warmte uit de grond opneemt. Dit water verwarmt het koelmiddel in de warmtepomp. Net als bij de lucht/water-warmtepomp, draagt het koelmiddel de warmte via een warmtewisselaar over aan het water, dat vervolgens naar radiatoren of vloerverwarming stroomt om je woning te verwarmen.
Het ondergrondse leidingcircuit kan zowel horizontaal als verticaal worden geïnstalleerd:
– **Horizontale captatie** is eenvoudiger en goedkoper, maar vereist een oppervlakte die bijna twee keer zo groot is als de te verwarmen ruimte.
– **Verticale captatie** is duurder, maar efficiënter dankzij de stabiele bodemtemperatuur van ongeveer 7°C, wat een voordeel biedt ten opzichte van de variabele buitentemperatuur.
In de zomer kan een bodem/water-warmtepomp ook lichte koeling bieden, mits het systeem daarvoor is uitgerust.
Een hybride warmtepomp is een verwarmingssysteem dat twee verschillende energiebronnen combineert om warmte te genereren voor verwarming en warm water. Meestal wordt hierbij gas of stookolie gecombineerd met elektriciteit. De warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht of de bodem met behulp van elektriciteit, terwijl de traditionele ketel op gas of stookolie bijspringt op momenten dat er extra warmte nodig is, bijvoorbeeld tijdens koude periodes.
Dit systeem is bijzonder geschikt voor renovaties, omdat je het bestaande verwarmingssysteem niet volledig hoeft te vervangen. De warmtepomp zorgt het grootste deel van de tijd voor de verwarming, terwijl de ketel als back-up fungeert. Hierdoor verhoog je de energie-efficiëntie van je woning zonder ingrijpende aanpassingen aan de infrastructuur, wat ideaal is voor renovatieprojecten. Het biedt een geleidelijke en efficiënte overgang naar duurzamere energiebronnen