Regenwaterrecuperatie

Bespaar op water dankzij regenwaterrecuperatie

Hergebruik van regenwater is verstandig voor je portemonnee en voor het milieu. Je kan regenwater (ook wel hemelwater genoemd) gebruiken voor tal van toepassingen. Goede voorbeelden daarvan zijn je wasmachine of het doorspoelen van het toilet. Bovendien bevat regenwater geen kalk, waardoor je wasmachine langer kan meegaan. Regenwater gebruiken betekent dus duurzamer leven en wonen.

Componenten van een regenwaterrecuperatie

systeem

De regenwatertank is de kern van het systeem en dient als opslagruimte voor het opgevangen regenwater. Tanks zijn beschikbaar in verschillende formaten en kunnen zowel bovengronds als ondergronds worden geplaatst.

  • Bovengrondse tanks: Eenvoudig te installeren en ideaal voor kleine tuinen of tijdelijke opslag.
  • Ondergrondse tanks: Plaatsbesparend, grote capaciteit en beschermd tegen temperatuurschommelingen.

Tip: Je kunt meerdere tanks aan elkaar koppelen om meer water op te slaan.

De pomp zorgt ervoor dat het regenwater onder druk door de leidingen wordt gepompt naar de aangesloten toepassingen, zoals toiletten of een tuinslang.
Er zijn twee soorten pompen:

  • Droog opgestelde pomp: Bevindt zich buiten de tank, vaak in een technische ruimte of garage. Eenvoudig te onderhouden en makkelijk toegankelijk.
  • Ondergedompelde pomp: Geplaatst in de tank zelf, waardoor deze stiller werkt. Ideaal voor toepassingen waarbij geluid een rol speelt.

Filters zijn essentieel om vuil en onzuiverheden uit het regenwater te verwijderen. Afhankelijk van je systeem kun je verschillende soorten filters plaatsen:

  • Voorfilter: Verwijdert bladeren en grof vuil voordat het water de tank bereikt.
  • In-tank filter: Helpt kleinere deeltjes te verwijderen uit het opgeslagen regenwater.
  • Na-filter: Wordt gebruikt om het water extra te zuiveren voordat het naar toestellen stroomt, zoals de wasmachine.

Een regenwatermanagementsysteem schakelt automatisch over op stadswater als de regenwatertank leeg is. Dit voorkomt dat je zonder water zit, terwijl je toch optimaal gebruikmaakt van regenwater.
Sommige systemen voegen een beperkte hoeveelheid stadswater direct toe aan de tank om basisbehoeften te blijven bedienen.

Hoe werkt regenwaterrecuperatie?

1. Opvangen van Regenwater

Het regenwater wordt via een hellend of plat dak opgevangen en naar een regenwatertank geleid via regenpijpen.

2. Opslag in een regenwatertank

Het water stroomt in een ondergrondse of bovengrondse tank. Als de tank vol is, wordt overtollig water afgevoerd naar de riolering.

3. Filtratie

Filters verwijderen vuildeeltjes en onzuiverheden uit het water, waardoor het geschikt wordt voor huishoudelijke toepassingen.

4. Aftappunten

Regenwater wordt gebruikt voor specifieke toepassingen, zoals toiletten, wasmachines of een gevelkraan. Een pomp zorgt ervoor dat het water onder druk door je leidingen stroomt.

5. Automatische overschakeling naar stadswater

Als de regenwatertank leeg is, zorgt een regenwatermanagementsysteem ervoor dat er automatisch wordt overgeschakeld op stadswater.

Waarop moet ik letten?

Gescheiden circuit

Het regenwatercircuit moet volledig gescheiden zijn van het drinkwatercircuit.

UV-filter om te douchen

Douche alleen met regenwater als er een desinfectiesysteem, zoals een UV-lamp, aanwezig is. Zo’n systeem maakt virussen, bacteriën en schimmels onschadelijk.

In de meeste gevallen verplicht

Voor wie wil bouwen of renoveren is het ook belangrijk om weten dat sinds 2005 een regenwaterput of –tank in de meeste gevallen verplicht is. Bedraagt de nieuwe oppervlakte meer dan 40m² dan is een waterput van minstens 5000 liter verplicht.

Premies of subsidies

Soms gelden er nog andere voorschriften of uitzonderingen. Het is verstandig bij je gemeente te informeren welke regels er daar van toepassing zijn. Je kan bij de gemeentediensten intussen ook nagaan of je in aanmerking komt voor een premie of subsidie.

Veelgestelde vragen

Regenwater kan gebruikt worden voor toepassingen zoals het doorspoelen van toiletten, de wasmachine, tuinirrigatie, het wassen van je auto, en andere niet-drinkbare toepassingen. Het mag niet worden gebruikt voor koken of als drinkwater, tenzij het uitgebreid gezuiverd is.

Ja, regenwater kan gebruikt worden als warm water, bijvoorbeeld voor je wasmachine. Voor toepassingen zoals douchen is een UV-filter of een ander desinfectiesysteem nodig om bacteriën en virussen te neutraliseren.

Het is aanbevolen om je regenwatertank minimaal één keer per jaar te laten controleren en schoonmaken. Regelmatig onderhoud van de filters is ook belangrijk om verstoppingen en vervuiling te voorkomen.

  • Een droog opgestelde pomp bevindt zich in een technische ruimte en is gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud.
  • Een ondergedompelde pomp zit in de regenwatertank en is stiller, maar kan minder eenvoudig worden onderhouden.

In veel gemeenten kun je een premie of subsidie aanvragen voor de installatie van een regenwaterrecuperatiesysteem. De voorwaarden en bedragen verschillen per gemeente. Neem contact op met jouw gemeente om de mogelijkheden te bespreken.

De grootte van je regenwatertank hangt af van je dakoppervlak en het waterverbruik in je huishouden. Voor een gemiddelde woning is een tank van 5.000 tot 10.000 liter meestal voldoende.

Hoe kunnen we je helpen?

Advies op maat

Ben je op zoek naar meer advies rond verwarming? Maak dan een afspraak.