Zonneboiler: werking?
Zonneboiler

Met behulp van een zonneboiler verwarm je gratis de helft van je water. Goed voor je factuur én het milieu.
Om zonnewarmte te kunnen gebruiken voor sanitair warm water, is er een zonneboiler nodig. Dit is een systeem waarbij water wordt opgewarmd door de zon en in een vat wordt opgeslagen zodat het steeds beschikbaar is. Op dagen met minder zonnewarmte wordt het water bijverwarmd door bijvoorbeeld een condensatieketel.
De zonne-energie wordt bij een zonneboiler via collectoren opgevangen. Er zijn twee soorten collectoren of zonnepanelen voor warm water: klassieke vlakke collectoren of modellen met vacuümbuizen.
Het systeem met de vacuümbuizen heeft een hoger rendement per vierkante meter, maar is een stuk duurder. Als er voldoende plaats aanwezig is op het dak, zijn vlakke collectoren financieel interessanter. Hier is één uitzondering op. Indien men voor de bijverwarming met een stand-alone zonneboiler werkt die met elektriciteit bijverwarmt, dan zijn vacuümcollectoren toch interessanter.
De kostprijs van elektriciteit ligt immers nog altijd 3 x zo hoog is als die van gas of mazout. Het hogere rendement van de vacuümcollectoren compenseert dan de meerkost.
