Vlaamse bouwmeester: “Vrijstaande woningen bouwen zou verboden moeten worden”

De vlaming is met een baksteen in de maag geboren en dat lijkt anno 2017 nog altijd te kloppen. Ondanks de pogingen om ons te overtuigen compacter te gaan wonen en geen grote huizen meer neer te zetten, bouwen we nog altijd lustig voort. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck trekt aan de alarmbel: “Vrijstaande woningen bouwen, zouden we moeten verbieden.” Dat staat te lezen op de sites van De Standaard & HLN.

Twee gezinnen die samenwonen onder één dak, maar toch apart? Oud en jong die samenhuizen? zorgwonen en kangoeroewonen, projectmeesters en de Vlaamse overheid willen ons maar al te graag overtuigen om de stap te zetten naar nieuwe woonvormen. Om aan de verwachte toename van het aantal huishoudens in Vlaanderen te beantwoorden, moeten er tegen 2050 immers tot een half miljoen woningen bijkomen.

Normaal gezien vormt dat geen probleem áls we die woningen ook neerplanten in bestaande woongebieden of -kernen, maar daar wringt net het schoentje: de Vlaming doet gewoon z’n zin. Zo is het aantal vrijstaande woningen in buitengebied (buiten de bebouwde kom van steden en dorpen en gebieden met een agrarische bestemming) de laatste twintig jaar gestegen, met liefst 22 procent. De cijfers komen uit een analyse van het Vlaamse departement Omgeving.

In april lanceerde de Vlaamse regering al een conceptnota ‘Slim wonen en leven’. Die sluit nauw aan bij de betonstop die eerder werd afgekondigd om de schaarse open ruimte die er nog is, te vrijwaren. “Momenteel is het Vlaamse ideaalbeeld een vrijstaande woning met een tuin in een landelijke omgeving. Maar we moeten de Vlaming een alternatief bieden om slim en duurzaam wonen vanzelfsprekend te maken. Een woning in de stad dicht bij openbaar vervoer of een landelijke kern, kan een grotere levenskwaliteit bieden”, zeggen ministers Geert Bourgeois en Liesbeth Homans (N-VA) in de nota.

Geen waarde meer

Het ideaalbeeld moet dus worden bijgesteld, dat vindt ook de Vlaamse Bouwmeester Leo Van Broeck. Hij zou zelfs het liefst volledig komaf maken met individuele projecten. Dat is te lezen op de site van De Standaard. “Vrijstaande woningen bouwen, zouden we moeten verbieden. Net als projecten met minder dan 50 woningen per hectare.”

Een radicale beslissing, maar volgens Van Broeck haalbaar. “De mensen die grond bezitten in open ruimte, hebben vooral schrik dat die niets meer waard zal zijn als er straks niet meer op gebouwd mag worden. Als je ze goed informeert, ze uitlegt dat ze hun bouwrechten zullen kunnen inruilen en ze dus geen groot verlies moeten vrezen, dan zijn de meesten gerust. Trouwens, de Vlamingen zullen stilaan wel beseffen dat de droom van een vrijstaande woning op het platteland een nachtmerrie wordt als ze urenlang in de file staan om op hun werk te geraken.”

Wel één positief puntje: het aantal appartementen binnen en buiten stedelijk gebied zit in in de lift en dus komen er op dat vlak wel compacte woningen bij

Bron: HLN.be