Wat is een warmtepomp
Een warmtepomp is een energie-efficiënt verwarmingssysteem dat warmte onttrekt uit natuurlijke bronnen, en deze gebruikt om je woning te verwarmen en warm water te leveren. In plaats van fossiele brandstoffen te verbranden, maakt de warmtepomp gebruik van elektriciteit om het koelmiddel te laten circuleren en warmte te verplaatsen. Deze warmte wordt via een warmtewisselaar overgedragen aan water, dat door leidingen naar radiatoren, vloerverwarming of een warmwaterkraan wordt geleid.
Warmtepompen zijn een duurzaam alternatief voor traditionele verwarmingssystemen, omdat ze gebruik maken van hernieuwbare energiebronnen en een lagere CO₂-uitstoot hebben. Bovendien kunnen veel warmtepompen in de zomer ook lichte koeling bieden, waardoor ze een veelzijdige keuze zijn voor zowel verwarming als koeling van je woning.
De verschillende soorten warmtepompen
De lucht/lucht-warmtepomp maakt gebruik van buitenlucht als bron van energie en blaast vervolgens warme of koude lucht de ruimte in. Deze pomp werkt op dezelfde manier als een lucht/water-warmtepomp, maar het verschil zit in de warmte- en koudeafgifte: bij een lucht/lucht-systeem gebeurt dit via lucht in plaats van water. De warme of koele lucht wordt verspreid door binnenunits die aan de wand of in het plafond worden geïnstalleerd.
De lucht/water-warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als bron van energie. Het buitendeel van de warmtepomp haalt warmte uit de lucht en verwarmt hiermee het koelmiddel in het systeem. Dit koelmiddel functioneert als transportmiddel voor de warmte en geeft deze via een warmtewisselaar af aan water. Het verwarmde water stroomt vervolgens door ventiloconvectoren, radiatoren of vloerverwarming in je huis, waardoor de woning gelijkmatig wordt verwarmd.
De geothermische warmtepomp, ook wel bodem/water-warmtepomp genoemd, gebruikt de warmte in de bodem als bron van energie. In een gesloten leidingcircuit dat ondergronds wordt aangelegd, circuleert water dat warmte uit de grond of het grondwater onttrekt. Deze warmte wordt overgedragen aan het koelmiddel in de warmtepomp. Via een warmtewisselaar verwarmt het koelmiddel vervolgens het water in het verwarmingssysteem, dat door radiatoren, ventiloconvectoren of vloerverwarming stroomt en zo je woning verwarmt.
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een traditionele verwarmingsketel (zoals een gas- of stookolieketel). Dit systeem maakt gebruik van twee verschillende energiebronnen om warmte te genereren voor zowel verwarming als warm water. Meestal werkt de hybride warmtepomp op elektriciteit wanneer de buitentemperatuur mild is, en schakelt het over naar gas of stookolie wanneer de warmtevraag hoog is of bij extreem koude buitentemperaturen.
RESCERT-Gecertificeerde Installateur
Verzelen: Jouw RESCERT-Gecertificeerde Warmtepompexpert
Als RESCERT-gecertificeerde installateur voldoet Verzelen aan de hoogste kwaliteitsnormen voor duurzame energie-installaties. Dit certificaat waarborgt onze expertise en betrouwbare installatie van warmtepompen, wat je de zekerheid geeft van een efficiënt en veilig systeem.
Voordelen van een RESCERT-Gecertificeerde Installateur:
- Gecertificeerde kwaliteit: Onze installaties voldoen aan strikte normen en vereisten.
- Toegang tot premies: Vaak vereist voor subsidies, wat financiële voordelen kan opleveren.
Hoe kunnen we je helpen?
Advies op maat
Ben je op zoek naar meer advies rond verwarming? Maak dan een afspraak.