Veelgestelde vragen over verwarming

Veelgestelde vragen over verwarming

Verwarming voor dummies

Ieder huis beschikt over een verwarmingssysteem. Het is zo evident, dat we er niet bij stil staan. Toch is het niet altijd duidelijk hoe dit in zijn werk gaat.

De gewone centrale verwarming vormt de ideale basis om het verwarmingsprincipe uit te leggen.Wanneer we spreken over centrale verwarming, spreken we over een verwarmingssysteem waar warmte centraal wordt opgewekt door een ketel en in de ruimtes wordt afgegeven via radiatoren en/of vloerverwarming.

Water wordt warmte

Om een verwarmingscircuit tot stand te brengen heeft u vier elementen nodig: een medium dat verwarmd wordt, een warmteopwekker, een distributiesysteem en een warmteverdeler. Samen vormen deze elementen een gesloten verwarmingscircuit en zorgen ze voor een aangename warmte in uw woning.

 • 1. Water: een ideaal medium
  Wanneer u warmte wilt overbrengen naar verschillende ruimtes heeft u een medium nodig dat de opgewekte warmte zal vervoeren. Bij centrale verwarming is dit medium water.
 • 2. Ketel als warmteopwekker
  Om dit water op te warmen heeft u een warmteopwekker nodig. Bij centrale verwarming is dit een verwarmingsketel, bijvoorbeeld een condensatieketel op gas. De ketel zal het water opwarmen tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de vraag.
 • 3. Een distributiesysteem van buizen
  Via een netwerk aan buizen wordt het verwarmde water naar de radiatoren en/of vloerverwarming gebracht. Dit netwerk bestaat uit twee buizen. De ene zal het warme water naar de radiator en/of vloerverwarming brengen, de andere zal het afgekoelde water terugbrengen naar de ketel waar het opnieuw zal opgewarmd worden tot de gewenste temperatuur in de ruimte is bekomen.
 • 4. Radiatoren en/of vloerverwarming verdelen de warmte
  Van zodra het warme water door de radiator en/of vloerverwarming stroomt, zal deze de lucht in de ruimte opwarmen. De warme lucht zal hierdoor stijgen naar het plafond, waardoor de afgekoelde lucht afzakt naar de grond. Op die manier ontstaat een luchtstroom die garant staat voor een aangenaam gevoel van comfort in het vertrek.

  Andere verwarmingsystemen

  Naast de centrale verwarming bestaan er vandaag nog verschillende andere verwarmingsystemen. Denk hierbij aan systemen die werken met hernieuwbare energieën zoals warmtepompen en zonneboilers. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe, maar zijn de componenten van het systeem verschillend.

  Lees ook even: Verwarming

De voor- en nadelen van radiatoren?


Voordelen
 • Snelle opwarming
  Radiatoren zorgen voor een snelle opwarming van de ruimte. Eens de gewenste temperatuur bereikt is wordt de radiator uitgeschakeld maar zal hij ook niet meteen afkoelen. Hierdoor koelt de ruimte ook niet snel af.
 • Lage kostprijs
  De reden waarom radiatoren nog altijd veelvuldig geïnstalleerd worden is omdat de kostprijs voor de installatie nog altijd vrij laag ligt. Hierdoor is dit een betaalbaar systeem dat voor iedereen toegankelijk is.
 • Lange levensduur
  Radiatoren bezitten een lange levensduur..
Nadelen
 • Hogere energiefactuur
  Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan het gebruik van radiatoren. Zo moeten we niet ontkennen dat het energieverbruik nog altijd redelijk hoog ligt in vergelijking met een lage temperatuursverwarming zoals vloerverwarming.Lees ook even: Verwarmen met radiatoren

De voor- en nadelen van vloerverwarming?


Voordelen
 • Plaatsbesparend
  Je hebt geen radiatoren meer nodig, dus je volledige muur- en vloeroppervlakte blijft beschikbaar.
 • Comfort
  Vloerverwarming zorgt ervoor dat de gehele ruimte gelijkmatig en in zijn geheel wordt opgewarmd .
 • Energiezuinig
  Vloerverwarming is veel zuiniger omdat het de ruimte op een lage temperatuur opwarmt. Bij vloerverwarming kan je de thermostaat zelf 1 à 2 graden lager zetten in vergelijking met een verwarming met radiatoren.
 • Werkt op lage temperaturen
  Vloerverwarming werkt op lage termperaturen en is daardoor perfect te combineren met een warmtepomp.
 • Warme voetjes
  De temperatuur komt niet boven de 29°C en is dus lekker warm en comfortabel voor jouw voeten.
Nadelen
 • Trage opwarming
  Doordat vloerverwarming werkt op lage termperaturen verwarmt het de ruimte trager dan deze met traditionele radiatoren. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun vloerverwarming constant aan te laten staan.

Lees ook even: Vloerverwarming

De voor- en nadelen van een warmtepomp?


Voordelen
 • Energiezuinig
  Een goed ontworpen en deskundig geïnstaleerde warmtepomp verbruikt minder energie dan een klassiek verwarmingssystemen op fossiele brandstof. De enige voorwaarde is dat de woning voldoende geïsoleerd moet zijn.
 • Kleinere ecologische voetafdruk
  Een warmtepomp stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel. Bij gebruik van groene stroom kan je met een warmtepomp zelf zonder enige CO2-emissie in de volledige warmtebehoefte van je woning voorzien.
 • Rendement 1 € betalen = 4 € warmte
  De warmtepomp onttrekt minstens 3/4 van haar energie uit de natuur. Het overige deel (1/4) is elektrische energie. Elke Euro aan verbruikte elektriciteit levert 4 Euro aan warmte op.
 • Quasi onderhoudsvrij
  Je leest het goed: een warmtepomp is bijna zo goed als onderhoudsvrij.
 • Schoorsteen overbodig
  Hierdoor spaar je kostbare ruimte uit in je woning
Nadelen
 • Trage opwarming
  Het nadeel van het verwarmen op een lage temperatuur is dat dit trager opwarmt dan een systeem met radiatoren.

Lees ook even: Warmtepomp

Premies?


Premies van de Vlaamse overheid

Korting op onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning
Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt met een laag e-peil, kan hiervoor een korting op de onroerende voorheffing krijgen.

Renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie is een financiële tegemoetkoming voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Onder andere de vervanging van glas en schrijnwerk in een woning en het plaatsen van een zonneboiler zijn werken die in aanmerking komen voor de premie. Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet.

Verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van uw ramen, het aanbrengen van gevel-isolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel zijn werken die in aanmerking komen. Bekijk goed de voorwaarden.

Premies van uw netbeheerder

De Vlaamse elektriciteitsdistributienetbeheerders zijn verplicht om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.

Waarvoor kan u subsidies krijgen van uw netbeheerder als u werken uitvoert in een bestaande woning?

* warmtepomp
*
zonneboiler

Voor beschermde afnemers is er bovendien een premie van 800 euro bij de vervanging van een oude verwarmingsketel.

Wie een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning met een laag E-peil bouwt, krijgt een premie van de netbeheerder.

Premies van gemeente of provincie

Ook uw gemeente en uw provincie geven een aantal premies voor energiebesparende maatregelen. Via de subsidiemodule op energiesparen.be kan u opzoeken welke premies u kan krijgen van uw gemeente of provincie.

Jouw antwoord niet gevonden?