Gasketel

Met een moderne gasketel geniet u van een energiezuinig en betrouwbaar verwarmingssysteem. Verzelen zorgt voor een professionele installatie op maat van uw woning.

Wat is een gasketel

Een gasketel is een verwarmingssysteem dat aardgas als brandstof gebruikt om warmte te genereren voor het verwarmen van ruimtes en het leveren van warm water. Het werkt door het verbranden van aardgas, waarbij de warmte die vrijkomt wordt gebruikt om water te verwarmen. Dit warme water wordt vervolgens door leidingen naar radiatoren, vloerverwarming of een warmwaterkraan geleid.

Hoe werkt een gasketel?

1. Energie

De ketel verbrandt aardgas om warmte te produceren.

2. Opwarming water

De warmte wordt via een warmtewisselaar overgedragen aan het water.

3. Verdeling van warm water

Een pomp stuurt het warme water door het verwarmingssysteem.

4. Warmetafgifte

Radiatoren of vloerverwarming geven de warmte af aan de kamer.

5. Verwarming

De kamer warmt op tot de gewenste temperatuur.

6. Proces begint opnieuw

Als de kamer afkoelt, schakelt de ketel weer in om opnieuw warmte te leveren.

Condensatietechnologie op gas: een veelzijdige oplossing

Overweeg je om je woning te verwarmen met gas of om je oude ketel te vervangen? Dan is condensatietechnologie de efficiëntste en populairste oplossing.

In de eerste plaats is het een moderne én betaalbare technologie die altijd garant staat voor betrouwbare verwarming en warmwatercomfort. Condensatieketels halen energie uit de rookgassen die vrijkomen bij de verbranding, terwijl die gassen bij klassieke ketels gewoon door de schoorsteen verdwijnen. Dankzij een condensatieketel bespaar je zo tot 30% energie en dat scheelt uiteraard in je portemonnee. Bovendien zijn onze toestellen zo ontworpen dat ze minder CO2 uitstoten. Daarmee spaar je het milieu en ben je helemaal klaar voor de toekomst!

Op deze pagina kom je alles te weten over de prijs, de voordelen én de werking van deze ketels.

Gascondensatieketel: de voordelen

Optimaal rendement

Het hoge rendement van een condensatieketel leidt tot lagere verwarmingskosten. Door je oude, niet-condenserende ketel te vervangen door een nieuwe, bespaar je tot 30% op je energieverbruik. En dankzij enkele slimme functies win je nog extra op je warmwaterverbruik. De aankoop van je gascondensatieketel verdien je dus al snel terug.

Gemakkelijk te installeren

Een gascondensatieketel is makkelijk te installeren zonder grote breekwerken. De snelle, vrij goedkope installatie en het uitgebreide gasnet maken van centrale verwarming op gas een eenvoudige oplossing – of het nu om een vervanging of om een nieuwe installatie gaat.

Mogelijkheid tot flexibele uitbreiding

Een gascondensatieketel laat zich uitstekend combineren met onder andere zonnepanelen, warmtepompen, warmwaterboilers en thermostaten. Met zulke aanvullingen bespaar je nóg meer op je energieverbruik en draag je je steentje bij aan een beter leefmilieu. Bovendien kan je een gascondensatieketel combineren met een slimme thermostaat, waarmee je jouw verwarming bestuurt vanop afstand en heel wat bewuster omspringt met je energieverbruik

Duurzaamheid verzekerd

Vergeleken met andere fossiele brandstoffen kan gas de beste CO₂-balans voorleggen. Dankzij de condensatietechnologie komen er een stuk minder roet- en andere toxische deeltjes vrij bij de verbranding. Een win-win voor jouw gezondheid én het milieu. Onze condensatieketels op gas van de nieuwe generatie passen zich bovendien automatisch aan aan de wisselende gaskwaliteit, waardoor ze in alle omstandigheden optimaal werken. Verschillende slimme functies garanderen dat de ketel langer meegaat, zodat hij ook op die manier minder impact heeft op het milieu.

Werking van een condensatieketel

Een moderne condensatieketel op gas maakt niet alleen gebruik van de geleverde energie, maar benut ook optimaal de warmte in de rookgassen. Onze ketels werken op deze simpele, maar uiterst doeltreffende manier.

Het toestel verbrandt gas en produceert warmte, die op haar beurt dient om water op te warmen. Dat water vloeit dan door een buizensysteem rechtstreeks in de radiatoren die de betreffende ruimte verwarmen. Tegelijk onttrekt de ketel bijkomende warmte aan de afvoergassen, door de waterdamp te condenseren tot vloeibaar water. Op deze manier wordt de latente verdampingswarmte teruggewonnen en vervolgens omgezet in extra warmte voor de verwarming.

Dankzij dit systeem halen onze verwarmingsketels altijd het hoogste rendement en behoren ze in combinatie met een Bulex-regeling tot energieklasse A+. Dat is niet alleen goed voor jezelf maar ook voor het milieu: door de energie maximaal te benutten, gaan zowel de kosten als de C02-uitstoot omlaag.

Je kan stellen dat een condensatieketel op dezelfde manier werkt als een niet-condenserende ketel: gas wordt verbrand als warmtebron voor je verwarming of sanitair warm water. Toch is er een belangrijk verschil tussen beide type ketels: een condensatieketel benut de warmte uit de rookgassen, terwijl deze bij een atmosferische ketel gewoon verloren gaan via de schoorsteen.

Welke gascondensatieketels raden wij aan?

Veelgestelde vragen

Dat hangt van een aantal factoren af. We raden echter wel altijd een condenserende verwarmingsketel aan. Die ketel recupereert de warmte die vrijkomt uit de rookgassen wat een positief effect heeft op je energiefactuur.

Het afgiftesysteem is een esthetische, budgettaire en technische keuze. Afhankelijk van welk systeem de warmte opwekt, heb je verschillende opties.

Als je geen warmtepomp kan plaatsen omdat je er bijvoorbeeld geen plaats voor hebt, is een boiler in combinatie met een gascondensatieketel een betere oplossing. Dat geeft je de vrijheid om te kiezen tussen radiatoren of vloerverwarming.

Vloerverwarming is een duurdere optie maar meer futureproof. Het voordeel van vloerwarming is dat je minder stof hebt en geen radiatoren aan de muren.

Ben je op zoek naar verwarming voor je buitenverblijf? Dan kies je beter voor radiatoren aangezien die sneller opwarmen.

Waar let ik op bij de keuze van mijn gasketel

Als je je oude verwarmingsketel vervangt door een condenserende ketel ligt de temperatuur van de rookgassen – dankzij de condensatietechniek die de restwarmte recupereert – een stuk lager. Daarom is het belangrijk dat je ook het rookgasafvoerkanaal in de schouw mee aanpakt. Doe je dit niet dan kunnen de rookgassen afkoelen en condenseren in de schouw en loop je het risico op vochtproblemen.

De meeste verwarmingsketels kunnen ook instaan voor de verwarming van je water. Dat kan in de ketel zelf, via een doorstroom principe, of met een externe boiler. De keuze van de juiste warm water oplossing hangt af van diverse factoren. Technisch raden wij een externe boiler aan omwille van het hoger debiet. Het nadeel is echter dat je daarvoor extra plaats moet voorzien. Meer info over warmwaterbereiders vind je hier.

De meest gebruikte verwarmingssystemen zijn radiatoren, convectoren en vloerverwarming. Zorg er steeds voor dat jouw verwarmingsoplossing het hoogst mogelijke rendement haalt door een correcte keuze te maken tussen de verschillende afgiftesystemen.

Hoe kunnen we je helpen?

Advies op maat

Ben je op zoek naar meer advies rond verwarming? Maak dan een afspraak.