Voorkom dure reparaties met deze 11 tips!

1Er komt niet veel water meer uit mijn kraan

Dan zit de kraankop waarschijnlijk verkalkt.

Hoe een kraan ontkalken?

Draai het eindstuk van de kraan los en  leg ze in een bakje met azijn, eventueel verdund met wat warm water.

Krijg je eindstuk niet losgedraaid? Gebruik dan een doek dat je  in azijn gedrenkt hebt. Je wikkelt de doek rond de kraankop en  laat het zo een nacht zitten. De volgende ochtend noge even goed spoelen en de kop zou ontkalkt moeten zijn. Bij hardnekkige kalkaanslag kan het wel zijn dat je je dit nog een keer zult moeten herhalen.

Heb je vaker last van verkalkte kranen?
Dan zit je waarschijnlijk met te kalkrijk water.
Het teveel aan kalk tast niet alleen zichtbare dingen (kranen) aan, maar ook onzichtbare; zoals bvb onderdelen van je vaatwas.
Je kunt dan de aankoop van een waterontkalker overwegen. Dit is een investering die zichzelf terug verdiend want als je alle kosten door kalk samen bekijkt, dan kan je op jaarbasis tot wel 650 € besparen.


Lees ook even:
Alle voordelen van een waterverzachter op een rijtje gezet

2Mijn douche lekt

Wist je bij 98% van de douchelekken een niet meer goed afsluitende siliconevoeg de schuldige is?

Vanaf het moment dat je douche er 2 jaar staat, is het aangeraden om even de siliconevoegen te controleren op loskomen en scheurtjes. Mocht de silicone niet meer in orde zijn, dan moet je ze eerst helemaal verwijderen en daarna alle voegen terug op te spuiten met sanitaire silicone.

3Bij een lek altijd eerst je brandverzekering inlichten!

Wist je dat, in geval van een lek, de kostprijs van het opsporen van dat lek (+/- 250 €) in veel gevallen inbegrepen zit in je brandverzekering. Daarom neeml je best even contact op met je makelaar zodat hij je door kan verwijzen naar een door de verzekering erkende lekopsporingsdienst.

4Wat zelf controleren bij een verwarmingspanne?

Wanneer je verwarmingstoestel in panne ligt, kun je enkele dingen zelf controleren.

– Hoeveel druk staat er nog op mijn installatie? (zie ook puntje 5)
– Heb ik nog mazout/stookolie? (zie ook puntje 6)
– Is het lang geleden dat mijn ketel gekuisd is? (zie ook puntje 7)

Dit zijn standaardvragen die je installateur zal vragen wanneer je hem opbelt voor een herstelling.

5Hoeveel druk moet er op mijn installatie zitten?

Wist je dat je door af en to de druk op je verwarmingsinstallatie te controlen een onnodige panne kunt voorkomen?
De ideale druk van jouw CV-installatie is tussen de 1 en 1,5 kilo. Zie je dat er te weinig druk op je installatie zit, dan kun je er zelf wat druk bijsteken want te weinig druk kan leiden tot een storing of panne.
Geen idee hoe je dit moet doen? Neem dan gerust contact op met je installateur.

6Zonder stookolie gezeten?

Als je pas doorhebt dat je mazouttank leeg is wanneer je verwarmingstoestel in panne valt, dan gebeurt het vaak dat de panne niet opgelost is wanneer er terug voldoende stookolie in de tank zit. De bodem van de tank bevat vele vuiligheden en daarom wordt de laatste 10 cm stookolie niet opgezogen voor gebruik. Hierdoor zuigt de installatie lucht wanneer je te weinig mazout hebt en valt zo in panne. je zult contact moeten opnemen met je installateur om je installatie te laten ontluchten.

7Onderhouden van mijn verwarming?

Wist je dat het onderhoud van je CV-ketel niet alleen verplicht, maar dat het ook helpt om pannes te voorkomen en teveel te verbruiken?
Een slecht onderhouden toestel verbruikt immers tot 20% meer!
Een ketel op stookolie moet jaarlijks onderhouden worden, een gasketel om de twee jaar.

Lees ook even:
Wat houdt een onderhoud in?

8Mijn toilet spoelt niet goed meer door

Een toilet kan altijd verstopt zitten, maar controleer zeker ook even je septische put.
Een slecht onderhouden septische put is een veel voorkomende oorzaak van verstoppingen door het hele huis. Om op veilig te spelen, laat je best je put elke 2 jaar even ledigen.

9Mijn regenwater ruikt vies

Een regenput is niet alleen de verzamelplaats voor regenwater, ook bladeren en ander vuil vinden er hun weg naartoe. Een regenput laat je best alle 2 jaar eens ledigen/reinigen. Een slecht onderhouden regenput zorgt immers niet alleen voor slecht ruikend, vervuild water, het kan ook je regenpomp en andere toestellen die erop zijn aangesloten beschadigen.

10Radiatoren afnemen en terugplaatsen?

Wanneer je gaat renoveren of schilderen, dan kun je je radiatoren afnemen om zo overal beter aan te kunnen. Natuurlijk moet je eerst het water aflaten en er een dop op zetten.
Maar wanneer je ze terugplaatst vergeet dan geen Fernox aan je wandketel toe te voegen wanneer je terug water op je installatie steekt. Fernox voorkomt immers schilfervorming in het CV-water. Deze schilfervorming kan tot grote schade van je installatie leiden en ook belangrijk: je verliest de garantie op je toestel.

11Ik ga op reis en ...

Wanneer je voor 1 of meerdere weken op vakantie gaat, dan kun je best je waterteller afsluiten. Zo ben je er zeker van dat je geen last hebt van een waterlek wanneer je terug komt.

Jouw antwoord niet gevonden?