Veelgestelde vragen

Duurzaam

Veelgestelde vragen over hernieuwbare energie

Voordelen

  • Energiezuinig
    Een goed ontworpen en deskundig geïnstaleerde warmtepomp verbruikt minder energie dan een klassiek verwarmingssystemen op fossiele brandstof. De enige voorwaarde is dat de woning voldoende geïsoleerd moet zijn.
  • Kleinere ecologische voetafdruk
    Een warmtepomp stoot tot 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en 30% minder dan een condensatieketel. Bij gebruik van groene stroom kan je met een warmtepomp zelf zonder enige CO2-emissie in de volledige warmtebehoefte van je woning voorzien.
  • Rendement €1 betalen = €4 warmte
    De warmtepomp onttrekt minstens 3/4 van haar energie uit de natuur. Het overige deel (1/4) is elektrische energie. Elke Euro aan verbruikte elektriciteit levert 4 Euro aan warmte op.
  • Quasi onderhoudsvrij
    Je leest het goed: een warmtepomp is bijna zo goed als onderhoudsvrij.
  • Schoorsteen overbodig
    Hierdoor spaar je kostbare ruimte uit in je woning

Nadelen

  • Trage opwarming
    Het nadeel van het verwarmen op een lage temperatuur is dat dit trager opwarmt dan een systeem met radiatoren.

Duurzaam verwarmen is vandaag verwarmen zonder uitstoot van CO2.
Deze groene-warmtesystemen (zoals warmtepomp, warmtenet, zonneboiler, warmtepompboiler) stoten nauwelijks tot geen schadelijke stoffen uit.
Bij verwarmingsketels op fossiele brandstoffen is dat wel het geval, al stoot een nieuwe aardgasketel minder schadelijke stoffen uit dan een nieuwe stookolieketel. Bij een oude stookolieketel ligt de uitstoot nog hoger.

De meest zuinige manier van verwarmen is isoleren.
In sommige gevallen gaat meer dan 60% van de warmte in een gebouw verloren door niet-geïsoleerde muren en zolders.
Is je woning geen nieuwsbouw? Geen probleem. Achteraf kan je nog heel wat isolatie aanbrengen in alle verschillende delen van je woning. Zoals op zolder, je spouwmuur en via de tochtwering in ramen en deuren. Dus isoleren moet altijd prioritair op de agenda staan wil je duurzamer gaan verwarmen.

Nee een warmtepomp is namelijk duurder dan een gasketel. Verwarmen met elektriciteit is voorlopig nog steeds duurder dan verwarmen met gas.
Dit komt doordat de elektriciteitsprijs rechtstreeks is gekoppeld aan de gasprijs.

Daarom wordt er ook steeds aangeraden om een warmtepomp te combineren met de installatie van zonnepanelen als u deze nog niets reeds bezit.

De CO2 besparing bij een hybride warmtepomp is 35%, en bij een volledig elektrische warmtepomp is dit zelf 60%.

Meestal is dit geen enkel probleem om een warmtepomp te plaatsen in een bestaande woning. Echter zijn er heel wat factoren waar jouw woning aan zal moeten voldoen.

Ruimte

Allereerst is het belangrijk dat er in de buurt van de huidige cv-installatie ruimte is voor de warmtepomp. Deze is gemiddelde 60cm x 60 cm 60cm hoog. Ook moet er plaats zijn voor een buitenunit, indien je voor een hybride warmtepomp gaat.

Isolatie

Daarnaast is goed geïsoleerde woning een cruciale factor. Het goed isoleren van het dak, de gevel en de buitenmuur. Zonder goede isolatie zal de warmtepomp jouw woning niet op een comfort temperatuur kunnen krijgen.

Nee, je ketel kan perfect worden gekoppeld aan een warmtepomp. Dit noemen we een hybride verwarming. Een hybride verwarming is een slim systeem dat automatisch kiest voor de meest voordelige verwarming. En dat op ieder moment van de dag. Bij een hybride wordt warm water altijd bereid via de ketel.

Verwarming

Veelgestelde vragen over verwarming

Ieder huis beschikt over een verwarmingssysteem. Het is zo evident, dat we er niet bij stil staan. Toch is het niet altijd duidelijk hoe dit in zijn werk gaat.

De gewone centrale verwarming vormt de ideale basis om het verwarmingsprincipe uit te leggen.Wanneer we spreken over centrale verwarming, spreken we over een verwarmingssysteem waar warmte centraal wordt opgewekt door een ketel en in de ruimtes wordt afgegeven via radiatoren en/of vloerverwarming.

Water wordt warmte

Om een verwarmingscircuit tot stand te brengen heeft u vier elementen nodig: een medium dat verwarmd wordt, een warmteopwekker, een distributiesysteem en een warmteverdeler. Samen vormen deze elementen een gesloten verwarmingscircuit en zorgen ze voor een aangename warmte in uw woning.

  • 1. Water: een ideaal medium
    Wanneer u warmte wilt overbrengen naar verschillende ruimtes heeft u een medium nodig dat de opgewekte warmte zal vervoeren. Bij centrale verwarming is dit medium water.
  • 2. Ketel als warmteopwekker
    Om dit water op te warmen heeft u een warmteopwekker nodig. Bij centrale verwarming is dit een verwarmingsketel, bijvoorbeeld een condensatieketel op gas. De ketel zal het water opwarmen tot een bepaalde temperatuur, afhankelijk van de vraag.
  • 3. Een distributiesysteem van buizen
    Via een netwerk aan buizen wordt het verwarmde water naar de radiatoren en/of vloerverwarming gebracht. Dit netwerk bestaat uit twee buizen. De ene zal het warme water naar de radiator en/of vloerverwarming brengen, de andere zal het afgekoelde water terugbrengen naar de ketel waar het opnieuw zal opgewarmd worden tot de gewenste temperatuur in de ruimte is bekomen.
  • 4. Radiatoren en/of vloerverwarming verdelen de warmte
    Van zodra het warme water door de radiator en/of vloerverwarming stroomt, zal deze de lucht in de ruimte opwarmen. De warme lucht zal hierdoor stijgen naar het plafond, waardoor de afgekoelde lucht afzakt naar de grond. Op die manier ontstaat een luchtstroom die garant staat voor een aangenaam gevoel van comfort in het vertrek.

Andere verwarmingsystemen

Naast de centrale verwarming bestaan er vandaag nog verschillende andere verwarmingsystemen. Denk hierbij aan systemen die werken met hernieuwbare energieën zoals warmtepompen en zonneboilers. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe, maar de componenten van het systeem zijn verschillend.

Voordelen

  • Snelle opwarming
    Radiatoren zorgen voor een snelle opwarming van de ruimte. Eens de gewenste temperatuur bereikt is wordt de radiator uitgeschakeld maar zal hij ook niet meteen afkoelen. Hierdoor koelt de ruimte ook niet snel af.
  • Lage kostprijs
    De reden waarom radiatoren nog altijd veelvuldig geïnstalleerd worden is omdat de kostprijs voor de installatie nog altijd vrij laag ligt. Hierdoor is dit een betaalbaar systeem dat voor iedereen toegankelijk is.
  • Lange levensduur
    Radiatoren bezitten een lange levensduur..

Nadelen

  • Hogere energiefactuur
    Er zijn natuurlijk ook nadelen verbonden aan het gebruik van radiatoren. Zo moeten we niet ontkennen dat het energieverbruik nog altijd redelijk hoog ligt in vergelijking met een lage temperatuursverwarming zoals vloerverwarming.

Voordelen

  • Plaatsbesparend
    Je hebt geen radiatoren meer nodig, dus je volledige muur- en vloeroppervlakte blijft beschikbaar.
  • Comfort
    Vloerverwarming zorgt ervoor dat de gehele ruimte gelijkmatig en in zijn geheel wordt opgewarmd .
  • Energiezuinig
    Vloerverwarming is veel zuiniger omdat het de ruimte op een lage temperatuur opwarmt. Bij vloerverwarming kan je de thermostaat zelf 1 à 2 graden lager zetten in vergelijking met een verwarming met radiatoren.
  • Werkt op lage temperaturen
    Vloerverwarming werkt op lage termperaturen en is daardoor perfect te combineren met een warmtepomp.
  • Warme voetjes
    De temperatuur komt niet boven de 29°C en is dus lekker warm en comfortabel voor jouw voeten.

Nadelen

  • Trage opwarming
    Doordat vloerverwarming werkt op lage termperaturen verwarmt het de ruimte trager dan deze met traditionele radiatoren. Daarom kiezen veel mensen ervoor om hun vloerverwarming constant aan te laten staan.

Premies van de Vlaamse overheid

Korting op onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning
Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt met een laag e-peil, kan hiervoor een korting op de onroerende voorheffing krijgen.

Renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie is een financiële tegemoetkoming voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Onder andere de vervanging van glas en schrijnwerk in een woning en het plaatsen van een zonneboiler zijn werken die in aanmerking komen voor de premie. Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet.

Verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van uw ramen, het aanbrengen van gevel-isolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel zijn werken die in aanmerking komen. Bekijk goed de voorwaarden.

Premies van uw netbeheerder

De Vlaamse elektriciteitsdistributienetbeheerders zijn verplicht om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.

Waarvoor kan u subsidies krijgen van uw netbeheerder als u werken uitvoert in een bestaande woning?

* warmtepomp
zonneboiler

Voor beschermde afnemers is er bovendien een premie van 800 euro bij de vervanging van een oude verwarmingsketel.

Wie een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning met een laag E-peil bouwt, krijgt een premie van de netbeheerder.

Premies van gemeente of provincie

Ook uw gemeente en uw provincie geven een aantal premies voor energiebesparende maatregelen. Via de subsidiemodule op energiesparen.be kan u opzoeken welke premies u kan krijgen van uw gemeente of provincie.

Sanitair

Veelgestelde vragen over sanitair

Waterverzachters verwijderen het overtollige kalk uit het leidingwater. Deze toestellen voorkomen kalkneerslag op de verwarmingselementen van een boiler, vaatwasser, wasmachine of koffiezetapparaat en dit resulteert al snel in een lagere energierekening.

Door gebruik te maken van een waterverzachter heb je bovendien tot 50% minder vaatwasmiddel en waspoeder nodig en lijken kledingstukken langer nieuw, want de vezels blijven zacht en de kleuren helder.

En, last but not least, geen kalkaanslag meer op douches, kraanwerk en tegels betekent minder schoonmaken. Dit spaart ook alweer tijd en geld uit.

De voordelen op een rijtje

  • Reduceert kalkaanslag
    Een waterverzachter verlaagt uw kalkaanslag van veel minder tot geen kalkaanslag op/in je gootsteen, bad, douche, lavabo, kranen, wasmachine, vaatwasmachine, boiler,…
  • Voorkomt ophoping van kalk
    Een waterverzachter voorkomt dat uw kranen verstopt raken of aanzienlijk trager lopen.
  • Rendement
    Je huishoudapparaten, verwarmingstoestellen behouden hun rendement waardoor je bespaart op energiekosten. 1 Millimeter kalkaanslag zorgt al voor 10% meer energieverbruik.
  • Help het milieu
    Vaatwassers en wasmachines die werken op zacht kalkvrij water, functioneren beter waardoor het verbruik van schadelijke detergenten daalt. Dit heeft meteen een positieve invloed op het milieu.
  • Beter voor uw gezondheid
    Douchen of baden in zacht water is een weldaad voor uw huid en haar. Deze vinden hun natuurlijke glans en zachtheid terug.
  • Zachtere kledij
    Het is beter voor je kledij die zachter en zuiverder aanvoelt, en je mooie kleren zullen langer hun prachtige kleuren behouden.

Voordelen van een regenpomp?

  • Je bespaart tot 50 liter water per dag per persoon.
  • Een regenwaterpomp bevat filters voor geurtjes en vuil
  • Milieuvriendelijk want je recupereert regenwater.

Premies van de Vlaamse overheid

Korting op onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning
Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt met een laag e-peil, kan hiervoor een korting op de onroerende voorheffing krijgen.

Renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie is een financiële tegemoetkoming voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Onder andere de vervanging van glas en schrijnwerk in een woning en het plaatsen van een zonneboiler zijn werken die in aanmerking komen voor de premie. Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet.

Verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van uw ramen, het aanbrengen van gevel-isolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel zijn werken die in aanmerking komen. Bekijk goed de voorwaarden.

Premies van uw netbeheerder

De Vlaamse elektriciteitsdistributienetbeheerders zijn verplicht om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.

Waarvoor kan u subsidies krijgen van uw netbeheerder als u werken uitvoert in een bestaande woning?

* warmtepomp
zonneboiler

Voor beschermde afnemers is er bovendien een premie van 800 euro bij de vervanging van een oude verwarmingsketel.

Wie een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning met een laag E-peil bouwt, krijgt een premie van de netbeheerder.

Premies van gemeente of provincie

Ook uw gemeente en uw provincie geven een aantal premies voor energiebesparende maatregelen. Via de subsidiemodule op energiesparen.be kan u opzoeken welke premies u kan krijgen van uw gemeente of provincie.

De meest gebruikte manier om als particulier groene stroom te produceren, is door fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen. Hoe meer je er plaatst, hoe meer stroom je opwekt. Maar het heeft niet veel zin om meer panelen te plaatsen dan je verbruik.

Bij het plaatsen van panelen moet je met enkele factoren rekening houden:

  • Het dak moet bij voorkeur naar het zuiden gericht zijn. Een oriëntatie zuid-oost of zuid-west kan ook nog een aardige opbrengst opleveren.
  • Op een helling van 35° renderen de panelen het best. Maar in principe is elke helling tussen 15° en 60° goed.
  • Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen, dat vermindert de productie sterk.
  • De manier waarop je plat dak gebouwd is, bepaalt of je zal werken met directe montage of balastbakken waarop de panelen worden vastgeklikt.
  • Wie een hellend dak heeft kan kiezen tussen inbouw of opbouw. Dit laatste is beter omdat de panelen dan beter kunnen afkoelen. Hoe lager de temperatuur van de panelen, hoe hoger de opbrengst.

Herstelling, onderhoud en keuring

Veelgestelde vragen over onderhoud of panne

Voordat een nieuwe of gewijzigde centraal verwarmingstoestel in gebruik genomen wordt, is een keuring verplicht.

Wat en waarom?

Een keuring omvat een uitgebreide controle van :

  • de goede plaatsing en afstelling van het stooktoestel
  • de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • de goede plaatsing en werking van de rookgasafvoer
  • de veiligheidseisen van het stooklokaal

Voordelen:

  • veilige installatie
  • milieuvriendelijke en energie-efficiënte werking

Wanneer?

Altijd vóór het toestel in gebruik wordt genomen

  • na de installatie van een nieuw toestel
  • na de vervanging van de brander of de ketel in een bestaand toestel
  • na de verbouwing van een bestaand toestel (bv. de aansluiting met de schouw werd gewijzigd)
  • nadat het toestel verplaatst werd

Door wie?

  • Een door de Vlaamse overheid erkende technicus vloeibare of gasvormige brandstof
  • Een geschoolde vakman voor toestellen op vaste brandstof

Verplicht?

Voor de eigenaar

Attest?

  • Keuringsrapport
    • Geeft aan of uw cv-ketel in gebruik mag worden genomen
  • Bestaat uit:
    • verslag van keuring
    • verbrandingsattest
  • Bewaart u bij het toestel zolang het toestel ongewijzigd in gebruik is.
  • Kunt u als huurder opvragen bij de eigenaar/verhuurder

Afgekeurd?

  • U mag het toestel niet in gebruik nemen
  • U moet de gebreken verhelpen.
  • U moet na de herstelling een nieuwe keuring laten uitvoeren.

Bron: lne.be

Wat en waarom?

Een periodieke onderhoudsbeurt omvat:

  • een reiniging en controle van de schouw of de rookgasafvoer
  • een controle van de algemene staat van het stooktoestel
  • een controle van de verluchting van het stooklokaal en de aanvoer van verbrandingslucht
  • een controle van de verbranding

Voordelen: veilige, goede, milieuvriendelijke en energie-efficiënte werking

  • vermijden risico op CO-vergiftiging of schouwbrand
  • lagere energiefactuur
  • vermijden van grote herstellingskosten
  • minder uitstoot van CO2, fijn stof en andere schadelijke stoffen

Centrale verwarming op aardgas met een vermogen vanaf 20 kW

Frequentie?

  • Tweejaarlijks

Door wie?

  • Een erkende technicus gasvormige brandstof G1/G2/G3 (vraag uw technicus of hij over de juiste erkenning beschikt voor het onderhoud van uw toestel).
  • Enkel het reinigen en het controleren van de schoorsteen mag door een schoorsteenveger uitgevoerd worden, waarbij hij ook een reinigingsattest aflevert. De brander en ketel van het centraal stooktoestel mogen niet door een schoorsteenveger of een niet-erkend persoon gereinigd worden.

Verplicht?

  • Dit is een verplichting voor de gebruiker (huurder) van het centraal stooktoestel.

Attest?

  • De gebruiker krijgt een reinigings- en verbrandingsattest. Als u huurder bent, kunt u de twee laatste attesten opvragen aan de verhuurder. De gebruiker bezorgt een duplicaat aan de eigenaar (verhuurder), beiden houden minstens de attesten van de laatste twee onderhoudsbeurten bij.

Niet in orde?

  • Binnen de drie maanden aanpassingen
  • Nieuwe onderhoudsbeurt.

Centrale verwarming op stookolie met vermogen groter of gelijk aan 20 kW

Frequentie?

  • Jaarlijks

Door wie?

  • Een erkende technicus vloeibare brandstof.
  • Enkel het reinigen en het controleren van de schoorsteen mag door een schoorsteenveger uitgevoerd worden, waarbij hij ook een reinigingsattest aflevert. De brander en ketel van het centraal stooktoestel mogen niet door een schoorsteenveger of een niet-erkend persoon gereinigd worden

Verplicht?

  • Dit is een verplichting voor de gebruiker (huurder) van het centraal stooktoestel.

Attest?

  • De gebruiker krijgt een reinigings- en verbrandingsattest. Indien u huurder bent, kunt u de twee laatste attesten opvragen aan de verhuurder. De gebruiker bezorgt een duplicaat aan de eigenaar (verhuurder), beiden houden minstens de attesten van de laatste twee onderhoudsbeurten bij.

Niet in orde?

  • Binnen de drie maanden aanpassingen
  • Nieuwe onderhoudsbeurt.

Bron: lne.be

Controle van de particuliere stookolietank (of mazouttank) is wettelijk verplicht. Zo wil de overheid de kans op bodemverontreiniging zo klein mogelijk maken.

Elke gecontroleerde installatie moet beschikken over:

  • geldig conformiteitsattest
  • groene dop of merkplaat (als de tank in orde wordt bevonden)

 Bron: lne.be

Na de installatie maar voor de tank in gebruik genomen wordt, moet ze gecontroleerd worden.

Inhoud minder dan 5000 kg

Elke stookolietank dient na de plaatsing maar voor de ingebruikname gecontroleerd te worden door een erkende technicus of een milieudeskundige erkend in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen die een certificaat opstelt waaruit ondubbelzinnig moet blijken dat de opslaginstallatie voldoet aan de bepalingen van hoofdstuk 6.5 van titel II van het VLAREM. Hierop vermeldt hij zijn naam en erkenningsnummer. Hij bezorgt de eigenaar het certificaat van de installatie, samen met de certificaten of de beproevingsverslagen van de onderdelen ervan. De eigenaar bezorgt de exploitant een kopie van het certificaat van de installatie.

Binnen de maand na aanleg van de opslaginstallatie brengt hij op de houder een duidelijk leesbare en onuitwisbare groene merkplaat aan met hierop volgende onuitwisbare gegevens: zijn erkenningsnummer, de datum van plaatsing van de opslaginstallatie en, zo het om een ondergrondse houder gaat, de uiterste datum van de eerstvolgende controle.

Deze controle moet uitgevoerd worden door een  erkend stookolietechnicus of een milieudeskundige erkend in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen.

Bron: lne.be

De exploitant (in de meeste gevallen de verkoper) van een stookolietank dient ervoor te zorgen dat de tank steeds in goede staat van werking en onderhoud verkeert en dat elke verontreiniging van het milieu voorkomen wordt.

Merkplaat

Een stookolietank die voldoet aan de milieureglementering is uitgerust met een groene merkplaat. Een stookolietank die niet voldoet aan de milieureglementering is uitgerust met een oranje of een rode merkplaat. Deze merkplaat dient te zijn aangebracht door de erkende stookolietechnicus nadat hij de controle heeft uitgevoerd. Bovendien beschikt de verkoper over de attesten (certificaten), opgemaakt door de erkende technicus n.a.v. de uitgevoerde controles.

Opgepast: een stookolietank zonder merkplaat (en bijhorend attest) voldoet niet aan de milieureglementering!

Attesten

Het is aan te raden de verkoper te vragen naar de eventuele attesten (certificaten) van de uitgevoerde controles, periodieke onderzoeken, dichtheidsproeven of buitengebruikstelling.

Ontbrekende documenten

Kan de verkoper van de woning de documenten niet voorleggen, dan wordt u als mogelijke koper alsnog aangeraden de verkoper te vragen zich in orde te laten stellen met de geldende regelgeving. Op deze manier kan worden vermeden dat verantwoordelijkheden uit het verleden ten laste van de koper (nieuwe eigenaar en exploitant) worden gelegd. Het verleden heeft immers uitgewezen dat dikwijls beginnende discussies uitmonden in processen voor rechtbanken, met soms hoogoplopende kosten, welke best en tijdig kunnen vermeden worden.

Er wordt verder ook aangeraden de notaris van de situatie in kennis te stellen en de stand van zaken in de akte op te nemen. Vermits bij het verlijden van de akte beide partijen (samen met de notaris) de akte voor akkoord handtekenen, worden betwistingen (en mogelijk bijkomende kosten) achteraf vermeden.

Bron: lne.be

Geen dop

De stookolietank voldoet niet aan de milieureglementering en mag niet gevuld worden.

Groene dop

De stookolietank voldoet aan de wettelijke bepalingen en mag verder worden gebruikt.

Oranje dop

De opslaginstallatie is wettelijk niet in orde, maar de vastgestelde gebreken kunnen geen aanleiding geven tot verontreiniging buiten de houder.
De opslaginstallatie mag nog worden gevuld of bijgevuld tijdens een overgangsperiode van maximaal 6 maanden die ingaat de eerste dag van de maand volgend op de maand vermeld op de oranje merkplaat. De exploitant moet alle nodige maatregelen nemen, overeenkomstig het verslag van de erkende technicus, om de opslaginstallatie terug in goede staat te brengen. Vóór het verstrijken van de overgangsperiode moet de opslaginstallatie terug aan een controle onderworpen worden.

Rode dop

De opslaginstallatie voldoet niet aan de wettelijke bepalingen. Het is dan verboden de opslagtank te vullen of te laten vullen.
De exploitant moet alle nodige maatregelen nemen, overeenkomstig het verslag van de erkende technicus of erkende milieudeskundige, om de opslaginstallatie terug in goede staat te brengen. Daarna moet de opslaginstallatie terug aan een controle onderworpen worden.

Bron: lne.be

In principe dragen huurder en eigenaar elk een deel van de verantwoordelijkheden. Het huurcontract kan eventueel andere bepalingen bevatten.

Keuring

De eigenaar moet zorgen dat een nieuwe ondergrondse en/of bovengrondse stookolietank na de plaatsing, maar vóór de ingebruikname gekeurd wordt. Een erkende stookolietechnicus zal dan nagaan of de installatie voldoet aan de VLAREM-verplichtingen. Vervolgens zal de eigenaar een certificaat ontvangen. De huurder moet een kopie van het certificaat van de installatie ontvangen.

Controle

De exploitant (= huurder) moet de ondergrondse stookolietank ten minste om de 5 jaar laten controleren door een erkende technicus. Het attest van de laatst uitgevoerde controle moet bij de opslagtank bewaard blijven.

 Bron: lne.be

Stookolietank voor de verwarming van een woning

Een stookolietank voor de verwarming van een woning moet gecontroleerd worden door een erkende stookolietechnicus of een milieudeskundige erkend in de discipline houders voor gassen of gevaarlijke stoffen.

Erkende technici bezitten in het Vlaamse Gewest een persoonlijk op naam toegekend erkenningsnummer beginnend met de letters SV gevolgd door 5 cijfers (bijvoorbeeld SV00022 of SV56489).

 Bron: lne.be

Inhoud minder dan 5.000 kg

De tank moet leeggemaakt worden. Als de tank in de grond is ingegraven is, moet ze bovendien verwijderd worden. Als de tank niet verwijderd  kan worden, moet ze – in overleg met een erkende technicus – opgevuld worden met zand, schuim of ander inert materiaal.

De erkende technicus stelt bij de buitengebruikstelling van een ondergrondse stookolietank een certificaat op waaruit ondubbelzinnig blijkt dat de buitengebruikstelling werd uitgevoerd volgens de regels van het vak.

Het certificaat vermeldt onder meer zijn naam en erkenningsnummer.

Bron: lne.be

Een goed onderhouden ketel behoudt zijn rendement, verbruikt minder energie en heeft een langere levensduur. Redenen genoeg dus om er aandacht aan te besteden!

In Vlaanderen bent u verplicht om uw ketel te laten onderhouden.

Dit geldt voor alle centrale stooktoestellen die gebruikt worden voor verwarming en/of de aanmaak van sanitair warm water, zowel op gas, stookolie, als vaste brandstof:
Brandstof Vermogen van uw ketel* Verplicht onderhoud
Aardgas > 20 kW Tweejaarlijks
Stookolie > 20 kW Jaarlijks

* Het vermogen van uw ketel staat te lezen op het kenplaatje van uw toestel
Meer weten?

Wat houdt een onderhoud in?

  • Het onderhoud moet bij wet gebeuren door een erkend vakman.
  • De beste periode om je ketel te laten kuisen is tussen maart en oktober!
    In de lente- en zomermaanden is het gewoonlijk iets rustiger!
    Profiteer van deze periode om uw ketel in topvorm te krijgen, dan komt u in de winter niet voor verrassingen te staan.
  • Dit wordt er gedaan:
    • een rookgasanalyse
    • het ontstoffen van het toestel
    • het verwijderen van lucht uit de leidingen
    • het reinigen van de brander en van de platenwisselaar
    • het controleren van de gasaansluitingen en de waterdruk
    • bij toestellen met een aansluiting op een schoorsteen: het controleren van de trekkracht van de schoorsteen, om zo te controleren of het toestel nog naar behoren werkt.
  • Na het onderhoud krijgt u van ons een reinigings- en een verbrandingsattest.
    Hou dit zorgvuldig bij, dit hebt u nodig voor uw verzekering.

Opgelet!
Bent u huurder?
Dan moet u zorgen voor de periodieke onderhoudsbeurt. Bezorg een duplicaat van de attesten aan de eigenaar.

Niet gevonden wat je zocht?

Contacteer ons