Veelgestelde vragen over sanitair

Veelgestelde vragen over sanitair

Voordelen van een waterverzachter?

Waterverzachters verwijderen het overtollige kalk uit het leidingwater. Deze toestellen voorkomen kalkneerslag op de verwarmingselementen van een boiler, vaatwasser, wasmachine of koffiezetapparaat en dit resulteert al snel in een lagere energierekening.

Door gebruik te maken van een waterverzachter heb je bovendien tot 50% minder vaatwasmiddel en waspoeder nodig en lijken kledingstukken langer nieuw, want de vezels blijven zacht en de kleuren helder.

En, last but not least, geen kalkaanslag meer op douches, kraanwerk en tegels betekent minder schoonmaken. Dit spaart ook alweer tijd en geld uit.


De voordelen op een rijtje
 • Reduceert kalkaanslag
  Een waterverzachter verlaagt uw kalkaanslag van veel minder tot geen kalkaanslag op/in je gootsteen, bad, douche, lavabo, kranen, wasmachine, vaatwasmachine, boiler,. .
 • Voorkomt ophoping van kalk
  Een waterverzachter voorkomt dat uw kranen verstopt raken of aanzienlijk trager lopen.
 • Rendement
  Je huishoudapparaten, verwarmingstoestellen behouden hun rendement waardoor je bespaart op energiekosten. 1 Millimeter kalkaanslag zorgt al voor 10% meer energieverbruik.
 • Help het milieu
  Vaatwassers en wasmachines die werken op zacht kalkvrij water, functioneren beter waardoor het verbruik van schadelijke detergenten daalt. Dit heeft meteen een positieve invloed op het milieu.
 • Beter voor uw gezondheid
  Douchen of baden in zacht water is een weldaad voor uw huid en haar. Deze vinden hun natuurlijke glans en zachtheid terug.
 • Zachtere kledij
  Het is beter voor je kledij die zachter en zuiverder aanvoelt, en je mooie kleren zullen langer hun prachtige kleuren behouden.


Lees ook even:
Waterverzachter (of waterontharder)
De vele voordelen van een waterverzachter

Voordelen van een regenpomp?

 • Je bespaart tot 50 liter water per dag per persoon.
 • Een regenwaterpomp bevat filters voor geurtjes en vuil
 • Milieuvriendelijk want je recupereert regenwater.


Lees ook even: Regenwaterpomp

Premie voor zonneboiler?


Premies van de Vlaamse overheid

Korting op onroerende voorheffing voor een energiezuinige nieuwbouwwoning
Wie een energiezuinige nieuwbouwwoning bouwt met een laag e-peil, kan hiervoor een korting op de onroerende voorheffing krijgen.

Renovatiepremie
De Vlaamse renovatiepremie is een financiële tegemoetkoming voor eigenaars die hun woning willen renoveren. Onder andere de vervanging van glas en schrijnwerk in een woning en het plaatsen van een zonneboiler zijn werken die in aanmerking komen voor de premie. Controleer of u aan alle voorwaarden voldoet.

Verbeteringspremie
De Vlaamse verbeteringspremie is een financiële tegemoetkoming voor wie zijn woning wil verbeteren of uitbreiden. Het plaatsen van dakisolatie in combinatie met een vernieuwing van het dak, de vervanging van het glas en schrijnwerk van uw ramen, het aanbrengen van gevel-isolatie en de vervanging van een oude cv-ketel door een hoogrendementsketel zijn werken die in aanmerking komen. Bekijk goed de voorwaarden.

Premies van uw netbeheerder

De Vlaamse elektriciteitsdistributienetbeheerders zijn verplicht om een aantal energiebesparende maatregelen financieel te ondersteunen.

Waarvoor kan u subsidies krijgen van uw netbeheerder als u werken uitvoert in een bestaande woning?

* warmtepomp
*
zonneboiler

Voor beschermde afnemers is er bovendien een premie van 800 euro bij de vervanging van een oude verwarmingsketel.

Wie een zeer energiezuinige nieuwbouwwoning met een laag E-peil bouwt, krijgt een premie van de netbeheerder.

Premies van gemeente of provincie

Ook uw gemeente en uw provincie geven een aantal premies voor energiebesparende maatregelen. Via de subsidiemodule op energiesparen.be kan u opzoeken welke premies u kan krijgen van uw gemeente of provincie.

Lees ook even: Zonneboiler

Hoe plaats je zonnepanelen voor een optimaal rendement.

De meest gebruikte manier om als particulier groene stroom te produceren, is door fotovoltaïsche zonnepanelen te plaatsen. Hoe meer je er plaatst, hoe meer stroom je opwekt. Maar het heeft niet veel zin om meer panelen te plaatsen dan je verbruik.

Bij het plaatsen van panelen moet je met enkele factoren rekening houden:

 • Het dak moet bij voorkeur naar het zuiden gericht zijn. Een oriëntatie zuid-oost of zuid-west kan ook nog een aardige opbrengst opleveren.
 • Op een helling van 35° renderen de panelen het best. Maar in principe is elke helling tussen 15° en 60° goed.
 • Zorg dat de panelen niet in de schaduw liggen, dat vermindert de productie sterk.
 • De manier waarop je plat dak gebouwd is, bepaalt of je zal werken met directe montage of balastbakken waarop de panelen worden vastgeklikt.
 • Wie een hellend dak heeft kan kiezen tussen inbouw of opbouw. Dit laatste is beter omdat de panelen dan beter kunnen afkoelen. Hoe lager de temperatuur van de panelen, hoe hoger de opbrengst.

Lees ook even: Zonneboiler

Jouw antwoord niet gevonden?